Baby veilig slapen in de zomer

Zo kom je veilig de zomer door met je baby

  • Baby
  • juli 7, 2021
  • Comments Off

De zomer komt eraan! Op een mooie zomerdag wil je graag lekker naar buiten met je baby en genieten van het warme weer. Echter is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby het niet té warm heeft en dat hij niet verbrandt. Met onderstaande tips kom je veilig de zomer door met je baby!

Baby veilig slapen in de zomer

1. Veilig de zomer door met je baby: baby te warm?

Baby’s kunnen hun temperatuur zelf nog niet goed regelen. Daarom is het belangrijk om de temperatuur van je baby goed in de gaten te houden als het warm is. Als je twijfelt of je kindje het te warm heeft, voel dan in zijn nek of aan zijn voetjes. Als die lauw aanvoelen, hoef je je geen zorgen te maken. Voelt het nekje bezweet aan? Trek je baby dan minder kleding aan. Op hete zomerdagen mag je je baby gerust in zijn romper laten rondkruipen of zelfs in zijn luier. Let wel op dat je zijn blote huid goed beschermt tegen de zon.

2. Baby zonnecrème smeren

De eerste zes maanden laat je jouw baby beter helemaal niet in de zon. De natuurlijke beschermlaag van de huid is bij jonge kinderen nog niet optimaal en bij baby’s helemaal nog niet ontwikkeld. Hoe dan ook: smeer je baby altijd in met een flinke laag zonnecrème met een hoge factor. Ook in de schaduw moet je je kindje insmeren. 

3. Zonnehoedje baby

Ook met een zonnehoedje kom je veilig de zomer door met je baby. Als je buiten zit met je baby, is het verstandig om een zonnehoedje als bescherming te gebruiken. Sommige baby’s dragen het niet graag, maar probeer het toch een paar keer.

Genoeg drinken

4. Kinderwagen niet afdekken

Ga je op pad met de kinderwagen? Weet dan dat de kap niet verkoelend werkt. Integendeel zelfs: de temperatuur in de wagen kan hierdoor juist heel erg oplopen. Het is verstandiger om de kap naar beneden te doen en een parasol te gebruiken. Ook een hydrofiele doek als zonwering gebruiken is geen goed idee, want deze houdt de warmte juist vast.

5. Ogen van baby beschermen

Als je baby veel buiten is, is dat heel goed voor de ontwikkeling van zijn ogen. Maar veel UV-straling is dat juist niet. Het is belangrijk om het gezicht van je baby altijd in de schaduw te houden en de ogen van je baby te beschermen met een goede (baby)zonnebril met een brede rand. Houd het volgende in je achterhoofd: als je baby een zonnecrème nodig heeft om niet te verbanden, heeft hij op dat moment ook een zonnebril nodig om zijn ogen te beschermen.

6. Baby veilig slapen in de zomer

Het spreekt voor zich, maar pak je baby ‘s avonds niet te dik in tijdens warme nachten. Leg je pasgeboren baby niet onder een wollen deken, een katoenen laken is meer dan voldoende. Oudere baby’s kan je laten slapen in een romper en een dunne slaapzak. Een handige regel: als jij geen winterdeken meer nodig hebt, dan hoeft je baby ook niet in een slaapzak met lange mouwen te liggen. Als jij geen pyjama meer draagt, hoeft je baby die ook niet meer te dragen. Je mag gerust een raam openzetten in de babykamer, maar vermijd wel tocht. Een ventilator is ook fijn, maar je mag de luchtstroom zeker niet richten op het bedje.

Veilig de zomer door met je baby

7. Genoeg drinken

Naast verkoeling op warme dagen is het ook belangrijk dat je baby genoeg drinkt. Door de hitte zweet je baby meer waardoor hij sneller vocht verliest. Als je kindje een half jaar of ouder is, kan je hem extra water aanbieden naast zijn melkvoedingen. Maar wat als je alleen borst- of flesvoeding geeft? 

Voor baby’s onder de zes maanden geldt dat je je baby vaker aan de borst mag leggen als je borstvoeding geeft. Extra water geven aan je baby is niet nodig op die leeftijd. De moedermelk wordt bij warm weer vanzelf iets wateriger. Zorg wel dat je zelf extra water drinkt. Op warme dagen mag je gerust 700 tot 1000 ml extra drinken.

Als je flesvoeding geeft aan je baby van zes maanden of jonger, mag je hem gerust ook een paar lepeltjes water geven. Af en toe een beetje water geven in een flesje mag ook, maar geef nooit meer dan vijf tot tien cc water per keer. Dit lijkt misschien weinig, maar meer water kunnen zijn nieren nog niet goed verwerken.

Zonnehoedje baby

Lees ook: Wat te doen met baby? Deze 6 leuke dingen!

Previous «
Next »