duurzaamheid baby

Duurzaamheid en je pasgeboren baby

  • Baby
  • november 23, 2023
  • Comments Off

Je hebt negen maanden moeten wachten, maar nu kun je eindelijk je baby’tje in je armen houden. De kraamweken zijn een prachtige tijd, maar het is ook een periode waarin er misschien veel vragen bij je opkomen. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor je baby op een duurzame manier? Wij geven je graag wat tips die je helpen om de CO2-voetafdruk van je baby net zo klein te houden als zijn eigen voetjes.

babies en duurzaamheid

1. Kies voor wasbare luiers

Wil je je baby duurzaam verzorgen? Schaf dan wasbare luiers aan. Op deze manier produceer je veel minder afval. Daarnaast zijn wasbare luiers veel beter voor je baby. Zo zal je kindje minder snel last krijgen van luieruitslag. Nog een voordeel van wasbare luiers: je bent op de lange termijn veel goedkoper uit dan wanneer je voor wegwerpluiers gaat.

Wil je nog meer verduurzamen? Gebruik dan hydrofiele luiers. Deze vouw je zelf tot luier, waardoor je kindje er niet uitgroeit. Zet de doek vast met een luierklemmetje, doe je kleintje een meegroeiend overbroekje aan en je bent klaar!

duurzame oplossingen baby

2. Gebruik wasbare billendoekjes

Billendoekjes zijn ook belastend voor het milieu. Wanneer je voor wasbare billendoekjes gaat, verduurzaam je dus flink. Deze doekjes zijn te koop, maar je kunt ze ook zelf maken door oude t-shirts of handdoeken in kleinere doeken te knippen.

Wanneer je je baby verschoont, gebruik je eerst wc-papier om het ergste vuil weg te krijgen. Vervolgens gebruik je een nat billendoekje om je baby op een zachte manier schoon te vegen. Maak de doekjes nat. Gebruik hiervoor een plantenspuit en vul deze met water. Voeg eventueel wat badolie hieraan toe.

Zelfgemaakte billendoekjes zijn beter voor het milieu. Ook bevatten ze geen chemicaliën of parfum, waardoor het zachter is voor de huid van je baby. Nog een voordeel: het is een stuk goedkoper!

baby duurzaamheid

3. Doe duurzaam inkopen

Een baby-uitzet kost aardig wat. De meeste spulletjes gebruik je echter niet lang. Je kindje groeit uit zijn kleding, zijn wiegje en zijn kinderwagen. In plaats van voor nieuwe spulletjes te gaan, kun je tweedehands inkopen doen. Wanneer jij de babyspullen niet meer nodig hebt, kun je ze weer verkopen of weggeven, zodat ze een tweede (of derde of vierde) leven krijgen.

Kies daarnaast voor spullen die langer meegaan. Wanneer je een autostoel koopt, kies je het beste voor een model dat met je kind meegroeit, zodat je niet om de paar jaar een nieuwe hoeft te kopen.

Volg bovenstaande tips en geniet van een duurzaam huishouden met je kersverse gezinnetje. Het is fijn voor je baby, je portemonnee en voor de planeet!

Previous «
Next »