Eerste trimester – Week 1 t/m 13
In de eerste 13 weken van je zwangerschapskalender gebeurt er enorm veel. Allereerst vindt er de natuurlijk bevruchting van de eicel plaats. In week 4 wordt de embryo ontwikkeld en in de weken die volgen groeit de embryo uit tot een foetus van ongeveer 7,5 centimeter en 30 gram. De foetus lijkt totaal nog niet op een mensje, alhoewel de eerste organen, waaronder het hartje, de darmen en de lever al worden ontwikkeld. Na 12 weken vindt de eerste echo plaats en gaan jullie het kindje voor het eerst zien! Jij zult al helaas last krijgen van de eerste zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen door hormonen zijn veelvoorkomende kwaaltjes. Daarnaast zal ook je lichaam aan de buitenkant veranderen. Je buikje gaat groeien en kleding zal strakker gaan zitten. Een belangrijke tip voor je gehele zwangerschap: probeer gezond te leven en beweeg voldoende.
Tweede trimester – Week 14 t/m 27
Deze weken van je zwangerschapskalender zullen minder zwaar zijn dan de eerste weken. Dit, omdat je minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Het kindje groeit weer lekker verder. Na 27 weken weegt het ongeveer 850 gram en is het maar liefst 37 centimeter lang. Daardoor is ook jouw buik flink gegroeid. Verder worden in deze periode de organen, spieren en zintuigen van de baby verder ontwikkeld. Grote kans dat jij rond de 19e week de kleine al voelt schoppen! Naarmate je verder in de zwangerschap bent, zal er steeds minder ruimte in je buik zijn. Gelukkig is de baby zo flexibel dat het daar geen last van heeft. Willen jullie het geslacht al weten? Als je 20 weken zwanger bent, kan tijdens de echo het geslacht bepaald worden. En niet onbelangrijk, zijn jullie er al uit hoe het kindje gaat heten?
Derde trimester – Week 28 t/m 40
De laatste weken van je zwangerschapskalender zijn aangebroken. Deze periode staat in het teken van de laatste loodjes, jouw zwangerschapsverlof en natuurlijk de bevalling. In deze laatste 3 maanden groeit de baby nog flink. Het zal nu rond de 50 centimeter lang zijn en ongeveer 900 gram wegen. Het kindje is volop in beweging in je buik, zo zuigt het bijvoorbeeld op zijn of haar vingers en is het vrolijk met de beentjes aan het trappelen. Hopelijk kun jij je ook nog een beetje voortbewegen, aangezien je buik weer flink gegroeid is en je weer last kunt krijgen van de laatste zwangerschapskwaaltjes. Wellicht heb jij door hormonen last van bekkeninstabiliteit, harde buiken en rusteloze benen. Probeer in ieder geval voldoende rust te nemen en dankzij jouw zwangerschapsverlof gaat dat een stuk makkelijker. De meeste zwangere vrouwen gaan vanaf week 34 of 35 met zwangerschapsverlof.