verlies jezelf uit uit het oog als mama

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf als kersverse mama niet uit het oog verliest?

  • Baby
  • december 5, 2023
  • Comments Off

Moeder worden, dat is een van de mooiste ervaringen die er zijn. Niets voelt beter dan dat kleine wezentje dat dicht tegen je aan ligt en helemaal afhankelijk is van jou. Het is dan ook geen wonder dat je in deze eerste periode na de bevalling alleen maar liefde voelt, ook al ben je waarschijnlijk helemaal uitgeput.

Hoe groot die liefde voor je eigen kindje ook mag zijn, er komen ook heel wat verantwoordelijkheden kijken bij het moederschap. Dat brengt dan weer enkele uitdagingen met zich mee, waaronder de mogelijkheid dat je jezelf uit het oog verliest. Hoe voorkom je dat nu en zorg je ervoor dat je geen schim wordt van jezelf, ook tijdens de meest bewogen periode van je volwassen leven? Lees verder voor enkele handige tips!

verlies jezelf uit uit het oog als moeder

4 tips om jezelf niet uit het oog te verliezen als kersverse mama

1. Plan me-time in

Een van de eerste dingen waar nieuwe ouders mee geconfronteerd worden, is het feit dat er haast geen tijd is om alles te doen. Wassen, de vaat doen, nog eens wassen, schoonmaken, om nog maar te zwijgen van je job, waarvoor je misschien elke dag in de file moet staan. Het zijn allemaal bezigheden die tijd innemen.

Spontaan een terrasje doen of met je partner naar de cinema gaan, zit er dus waarschijnlijk niet in. Wel kan je op voorhand een moment voor jezelf inplannen, zodat je iets hebt om naar uit te kijken!

2. Denk aan je gezondheid

Bevallen en de weken daarna nauwelijks slapen, dat heeft een enorme impact op je welzijn en gezondheid. Het is dus erg belangrijk om zorg te dragen voor jezelf door:

  • veel groenten en fruit te eten
  • regelmatig te bewegen (maar heel rustig!)
  • voldoende zonlicht te krijgen

Ja, ook deze dingen vragen tijd en energie, zaken die je misschien niet in overschot hebt. Niettemin doe je er goed aan je gezondheid als prioriteit te zien. Hoe beter je in je vel zit en hoe meer energie je hebt, hoe gemakkelijker het moederschap aanvoelt.

jezelf niet uit het oog verliezen als mama

3. No pressure

Net zoals je echt tijd moet maken voor je gezondheid, is het ook belangrijk om jezelf niet al te veel druk op te leggen als het gaat om (huishoudelijke) verantwoordelijkheden. Als kersverse mama zou je tot een gat in de nacht kunnen schoonmaken om je huis er toch maar proper te doen uitzien, maar is dat het echt waard als je daardoor helemaal op bent?

Met een kleintje in huis is er al genoeg te doen, dus laat die extra taakjes gerust even varen of vraag hulp aan je partner of familie. Zo herstel je sneller en geniet je ook nog eens meer van deze periode met je baby.

4. Vergeet ook je partner niet!

Ten slotte mag je ook je relatie met je partner niet vergeten na de bevalling. Hoewel die persoon in de eerste plaats vooral jouw steun en toeverlaat moet zijn, kan het geen kwaad om ook af en toe een leuk momentje samen te beleven.

Het hoeft daarom niet veel te zijn: met je gezin een korte wandeling maken of zelfs gewoon boodschappen doen. Als je de moeite doet, zal je relatie er alleen maar sterker door worden en komen jullie deze uitdagende periode samen door.

Previous «
Next »