De eerste drie maanden slapen baby’s zo’n 16 à 17 uur per dag. Een baby heeft veel slaap nodig om te groeien en te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat je baby op een veilige plek slaapt waar hij genoeg rust krijgt. Maar hoe slaapt een baby het veiligst? In dit artikel delen we tips om je baby een prettige en veilige nachtrust te geven.
1. Leg je baby op zijn rug om te slapen
Hoe slaapt een baby het veiligst? De veiligste slaaphouding voor een baby is op zijn rug. Het gezichtje is dan vrij waardoor hij goed kan ademen. Een pasgeboren baby mag je nooit op zijn buik of zij leggen om te slapen. In deze slaaphouding kan je baby met zijn mondje en neusje tegen het matras komen te liggen. Hierdoor kan hij niet goed meer ademen wat kan leiden tot wiegendood.
Om ervoor te zorgen dat je baby op zijn rug blijft liggen, doe je er goed aan om een slaapzak in de maat van je baby te kopen en dus niet eentje op de groei. Bovendien is het belangrijk om het dekentje goed vast te stoppen onder het matras. Neem regelmatig een kijkje wanneer je baby in zijn bedje ligt om te controleren of hij nog op zijn rug ligt.
2. Laat je baby in z’n eigen bedje slapen
Het is heel normaal dat je je kindje de eerste maanden dicht bij jou wilt houden, maar samen slapen met je baby is niet veilig. Ook dit is namelijk een risico voor wiegendood. Je kleintje kan het te warm krijgen door het dekbed, met zijn gezichtje tegen het kussen drukken of uit bed vallen. Daarnaast kan je onbewust op je kindje rollen terwijl je slaapt. Om al deze redenen kan je baby beter in zijn eigen bedje slapen.
Wil je je kindje toch in de gaten houden, bijvoorbeeld als je baby verkouden is? Dan kan je eventueel een campingbedje naast je eigen bed plaatsen. Je baby veilig bij je in bed laten slapen is mogelijk met een co-sleeper. Je maakt deze co-sleeper vast aan je bed en de zijkant kan je gemakkelijk open en dicht doen. Zodra jij en je kindje gaan slapen, doe je de zijkant dicht. Als je je kindje wilt troosten of voeden, maak je de zijkant open en ben je meteen bij je baby. Op die manier kan je alsnog veilig slapen met je baby, al blijft een eigen bedje de veiligste keuze.
3. Wat is beter: een slaapzak of deken?
Gedurende de eerste twee jaar gebruik je beter geen dekentje voor je kindje. Dekens zijn dikwijls te warm en dit kan erg gevaarlijk zijn. Aangezien een dekbed los op het bed ligt, bestaat de kans dat je kindje met zijn hoofdje onder het dekbed terechtkomt en niet goed meer kan ademen. Om ongelukken te voorkomen is het aangeraden om een slaapzak te gebruiken, bij voorkeur tot je kindje twee jaar is. Een slaapzak is ideaal om je kindje veilig en warm te laten slapen. Zeker wanneer je kleintje op een bepaald moment veel begint te bewegen, is een slaapzak de veiligste optie.
Als je je baby toch wilt laten slapen met een dekentje, let er dan op dat het bedje of wiegje kort is opgemaakt. Dit betekent dat je kindje met zijn voetjes tegen het voeteinde ligt en het dekentje tot aan zijn schouders komt. Op die manier kan zijn hoofdje niet onder het deken terechtkomen. Vouw het deken ook niet dubbel want dit is al snel te warm. Zorg er ook voor dat zowel het laken als het deken rondom het matras goed is in gestopt.
4. Hoeveel graden in slaapkamer baby?
De ideale temperatuur op de babykamer is tussen de 16 en 18 graden. Maar als je baby net geboren is, en ook de acht weken erna, mag het gerust een beetje warmer zijn. Je kleintje heeft immers negen maanden in je warme buik gezeten en vindt dit een prettig gevoel. De eerste week draagt je baby een mutsje omdat er veel warmte via het hoofdje verloren gaat. Daarna is het dragen van een muts niet meer nodig.
Wil je controleren of je baby een goede temperatuur heeft? Voel dan aan zijn nekje of voetjes. Deze lichaamsdelen moeten warm zijn, anders heeft je kleintje het te koud. Mocht je baby koorts hebben, dan dek je hem uiteraard minder warm.
5. Zorg voor een goede ventilatie in de babykamer
Tenslotte is het belangrijk om de babykamer te ventileren. We zeiden het al eerder dat een baby het niet te warm mag hebben, dus af en toe frisse lucht binnenlaten is absoluut noodzakelijk. Uiteraard zet je het raam alleen open als je kleintje niet in zijn bedje ligt.
Daarnaast moet een babykamer rookvrij zijn. Roken en een baby vormen geen goede combinatie. In een ruimte waar veel rook aanwezig is, is de kans op wiegendood groter. Bovendien is dit ook niet goed voor de gezondheid van je baby. Ook al rook je in een andere kamer, toch is de kans groot dat je kleintje de schadelijke stoffen ervan binnenkrijgt. Wellicht is de komst van je baby een mooi moment om te stoppen met roken?
Hier kan je meer lezen over veilige babykamer producten!