tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

De beste tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

  • Vanessa
  • november 10, 2022
  • Comments Off

Zwangerschapsmisselijkheid is een vervelende kwaal waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Sommige vrouwen hebben er alleen ‘s ochtends last van en andere vrouwen de hele dag door. Na de vierde zwangerschapsmaand neemt de misselijkheid meestal vanzelf weer af, maar je kunt er ook je hele zwangerschap mee te maken hebben. In dit artikel delen we de beste tips tegen zwangerschapsmisselijkheid zodat je alsnog kan genieten van die negen prachtige maanden!

tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

1. Eet iets kleins voor het opstaan

Sommige zwangere vrouwen hebben alleen last van ochtendmisselijkheid, terwijl andere vrouwen de hele dag door misselijk zijn. Tot welke categorie jij ook behoort, je doet er sowieso goed aan om ‘s ochtends iets kleins te eten als je wakker wordt. Sta dus niet direct op, maar eet eerst bijvoorbeeld een cracker of yoghurt. 

Het klinkt wellicht een beetje tegenstrijdig, maar door iets kleins te eten is de kans kleiner dat je naar het toilet moet lopen omdat je misselijk bent. Moet je ‘s nachts opstaan om te plassen? Neem dan ook een klein hapje om te voorkomen dat je misselijk wordt tijdens het opstaan. 

2. Eet kleine beetjes

Deze tip sluit een beetje aan bij de vorige. Door de hele dag kleine beetjes te eten, voorkom je dat je maag leeg is. Als je maag leeg is, zal je namelijk sneller misselijk worden. Daarnaast kan je een lage bloedsuikerspiegel krijgen wanneer je uren niets eet, wat ook weer tot misselijkheid kan leiden. Door regelmatig kleine maaltijden te eten doorheen de dag, hou je je maag tevreden en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

3. Kies voor licht verteerbaar voedsel

Zwangerschapscravings zijn heel normaal. Je hormonen gaan allerlei kanten op en zorgen ervoor dat je zin krijgt in de meest verrassende dingen. Vooral in zoete, zure of vettige voeding. Toch kies je beter voor licht verteerbaar voedsel zoals crackers, rijst, groenten, fruit en yoghurt. Ook bouillon kan helpen bij zwangerschapsmisselijkheid. Vermijd zoveel mogelijk voedsel dat moeilijk te verteren is zoals vettig, pikant en gefrituurd eten. Hierdoor zal de misselijkheid alleen maar toenemen.

De beste tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

4. Vermijd je triggers

Deze triggers zijn voor iedereen anders, maar de meest voorkomende geuren waar zwangere vrouwen misselijk van worden zijn: bepaald voedsel in de koelkast, zweetgeur, de geur van koffie, benzine, afval, parfum en verzorgingsproducten. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je ineens misselijk wordt van je favoriete douchegel of deodorant. Gebruik dan tijdelijk een andere, neutrale variant. Als je misselijk wordt zodra je de koelkast opent, kan je aan je partner vragen om een bepaald product uit de koelkast te nemen. Zwangerschapsmisselijkheid vraagt nu eenmaal om een paar tijdelijke aanpassingen. 

5. Natuurlijk middel tegen zwangerschapsmisselijkheid

Als je zwanger bent, mag je bijna geen medicatie meer innemen. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke manieren tegen zwangerschapsmisselijkheid. Je kunt bijvoorbeeld citroenwater drinken want de geur van citroen vermindert misselijkheid. Daarnaast is munt een natuurlijk middel tegen zwangerschapsmisselijkheid, bijvoorbeeld kauwgom of muntthee. 

Ook gemberthee werkt goed tegen misselijkheid, net als voeding met vitamine B6. Je vindt deze vitamine in brood en graanproducten, aardappelen, eieren, vlees, vis, groenten, zuivelproducten, kaas en peulvruchten.

6. Ga wandelen in de frisse lucht

Tenslotte kan een wandeling in de frisse buitenlucht wonderen doen. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet meteen zin in hebt en het liefst de hele dag in bed blijft liggen als je misselijk bent, maar af en toe een frisse neus halen kan zeker helpen. Maak een rondje door de wijk of ga eens wandelen in het bos. De kans is groot dat je je daarna een stukje beter voelt!

Previous «
Next »