Wanneer begin je met vaste voeding voor je baby?

  • Baby
  • februari 7, 2018
  • Comments Off

Voordat je het weet is het zover: je kleintje is toe aan de eerste vaste hapjes! Het is een moment waar je als kersverse moeder ontzettend naar uit kunt kijken. Maar natuurlijk wil je niet te snel met vast voedsel beginnen. Het is dan ook verstandig om jezelf af te vragen: wanneer begin je met vaste voeding voor je baby? Lees snel door om te ontdekken waar je op moet letten!

De eerste hapjes

Het leven met een baby kent veel mijlpalen: het eerste lachje, het eerste tandje, het eerste stapje. Ook het moment waarop hun kindje de eerste vaste hapjes eet, beschouwen de meeste ouders als zo’n hoogtepunt. Menig babyfotoalbum kent dan ook een of meer vertederende foto’s waarop de kleine die beroemde eerste hapjes uitgebreid over zijn of haar eigen gezichtje heeft uitgesmeerd. Als je staat te popelen om met jouw kleintje dat bijzondere moment mee te maken, neem dan heel even de tijd om je af te vragen: wanneer begin je met vaste voeding voor je baby?

Allemaal uniek

Natuurlijk is iedere baby uniek en dat betekent dat ook dat ieder kindje zich in een eigen tempo ontwikkelt. Daarom is er ook niet één perfect moment om de eerste vaste hapjes te introduceren. In principe wordt gesteld dat baby’s de eerste zes maanden genoeg hebben aan borst- of flesvoeding. Pas na dat eerste halfjaar heeft je kleintje daadwerkelijk vaste voeding nódig; tot die tijd bevat de (moeder)melk alles wat nodig is voor een gezonde groei. Dit wil echter niet zeggen dat je niet toch al voor die tijd eens wat anders aan kunt bieden.

eerste vaste hapjes

Oefenhapjes

Als de kleine zo’n vier maanden is, kun je alvast eens een hapje vaste voeding aanbieden. Je zult snel genoeg merken of je kindje geïnteresseerd is of niet. Vergeet niet dat het op dit moment enkel nog gaat om ‘oefenen’: vaste voeding vervangt in deze fase nog op geen enkele manier de borst- of flesvoeding! Die blijft namelijk in ieder geval tot een half jaar de allerbelangrijkste bron van voedingsstoffen. Pas daarna laat je je kleine uk zodanig wennen aan wat grotere hoeveelheden dat je rond de acht maanden een borst- of flesvoeding door vaste hapjes kunt vervangen.

Zachte smaken

Voor die allereerste lepeltjes vast voedsel kun je het beste kiezen voor zachte smaken. Zo kan je kindje rustig wennen aan nieuwe smaakjes. Een beetje fijn geprakt fruit of gepureerde groente is prima. Bloemkool of worteltjes zijn goede eerste keuzes. Ook een beetje peer of banaan gaat er bijna altijd wel in. Geef de kleine de tijd om al dat nieuws in zijn of haar eigen tempo te ontdekken en geniet samen van deze bijzondere ontdekkingsreis. En… vergeet vooral geen foto’s te maken van deze mijlpaal!

Previous «
Next »