Wat kan je doen als je baby verkouden is

Wat kan je doen als je baby verkouden is?

  • Vanessa
  • oktober 15, 2021
  • Comments Off

Is je baby verkouden? Misschien is het de eerste keer dat je baby een verkoudheid te pakken heeft of misschien is het inmiddels de vijfde keer. Als ouder is het heel normaal dat je daar ongerust over bent. Gelukkig is een verkoudheid bij baby’s vrijwel altijd onschuldig. In deze blogpost vertellen we hoe het komt dat je kleintje zo dikwijls verkouden is en wat je kan doen als je baby verkouden is. 

Baby verkouden: dit is er aan de hand

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus zorgt voor ontstoken neusslijmvlies en kan ook een keelontsteking veroorzaken. Hierdoor kan je baby last krijgen van een verstopte neus, niesbuien, hoesten, oorpijn en keelpijn. Soms kan je kleintje ook koorts hebben. Eigenlijk verschilt een verkoudheid bij baby’s dus niet veel van een verkoudheid bij volwassenen. De weerstand tegen verkoudheid wordt pas opgebouwd nadat je het virus eens hebt gehad.

Jammer genoeg kan een verkoudheid ontstaan door verschillende soorten virussen. Je kleintje moet de weerstand tegen al die verschillende soorten virussen opbouwen. Dit is de reden dat baby’s vaker verkouden zijn dan volwassenen. Helaas kan je niet voorkomen dat je kleintje verkouden wordt. Wat je wél kunt doen is voorzorgsmaatregelen nemen. Houd je baby bijvoorbeeld weg bij verkouden mensen en was goed je handen als je zelf verkouden bent.

Wat kan je doen als je baby verkouden is

Verkoudheid baby: hier moet je op letten

Kinderen kunnen snel koorts krijgen wanneer ze een virus hebben opgelopen. Daarom is het belangrijk om je baby goed in de gaten te houden wanneer hij of zij tijdens de verkoudheid koorts krijgt. Heeft je baby koorts? Let dan zeker op de volgende dingen:

– De temperatuur: meet iedere dag, minstens een keer per dag de temperatuur met een thermometer.

Reactie van je baby: zolang je kindje voldoende drinkt en normaal reageert is er dikwijls geen reden om je zorgen te maken. Bij hoge koorts is het normaal dat je kleintje veel slaapt.

– Niet te warm aankleden of toedekken: als je kindje koorts heeft, moet het z’n warmte kwijt kunnen. Daarom is het belangrijk dat je jouw kindje niet te warm kleed als het gaat slapen.

Wat kan je doen als je baby verkouden is?

Jammer genoeg is er geen medicatie die helpt bij verkoudheidsvirussen. De verkoudheid bij je kindje moet vanzelf weer over gaan. Gelukkig kan je wel iets doen om je verkouden baby een beetje te ontlasten. Je kunt bijvoorbeeld een neusspray voor baby’s gebruiken, alsook een neuspeertje. Daarnaast kan je stomen of de dichtgeplakte oogjes van je kindje schoonmaken. Hieronder geven we wat meer informatie over wat je precies kunt doen.

verkoudheid baby

Neusspray voor baby’s

Heeft je baby een verstopte neus? Dan kunnen een neusspray of neusdruppels helpen. Een neusspray verdunt het neusslijm waardoor het makkelijker uit de neus kan worden verwijderd. Daarnaast zorgt neusspray ervoor dat eventuele korstjes in de neus makkelijker loslaten. Op die manier maak je de neus van je kindje gemakkelijker schoon. Let op: het is belangrijk dat je een neusspray speciaal voor baby’s gebruikt!

Geeft je baby veel weerstand wanneer je de neusspray gebruikt? Dan kan je wellicht beter voor neusdruppels kiezen. Dikwijls ervaren baby’s dit minder vervelend dan wanneer er iets in hun neusje gesprayd wordt.

Neuspeertje

Merk je dat je kindje last heeft van kortademigheid door de verkoudheid? Dan kan je gebruikmaken van een neuspeertje om de neus schoon te maken. Zo krijg je de luchtweg van je kindje weer vrij. Veel ouders geven hier de voorkeur aan omdat hun kindje dit minder vervelend vindt dan een neusspray.

wat te doen als je baby verkouden is

Stomen met baby’s

Een andere manier om de luchtweg van je kindje vrij te krijgen, is door te stomen. De veiligste methode is door samen met je kindje in de badkamer te gaan zitten en de warme kraan open te draaien. Zo ontstaat er stoom in de badkamer en kan je samen stomen. Houd je baby tijdens het stomen goed in de gaten en stop direct wanneer je merkt dat je kleintje benauwd wordt of het onaangenaam vindt. Zit het stomen erop? Droog je kindje dan goed af zodat de stoom niet te koud wordt voor hem of haar. Een kwartiertje stomen is reeds voldoende.

Hoofdeinde van bed verhogen

Heeft je kind ‘s nachts last van hoesten en slijm in de keel? Dan is het een goed idee om het hoofdeinde van het bed een beetje te verhogen, bijvoorbeeld door stevige boeken onder de poten aan het hoofdeinde te leggen. Je kunt ook een kussen onder het hoofdeinde van het matras leggen om hetzelfde effect te creëren.

Ogen van baby schoonmaken

Als je baby verkouden is, kunnen z’n oogjes dichtgeplakt zitten. Het losmaken of schoonmaken van de oogjes kan je eenvoudig doen met een schoon watje en een beetje koud traanwater.

neusspray voor baby's

Baby extra drinken geven

Wanneer je baby een verkoudheid heeft, geef je best wat extra drinken om het slijm los te maken en om de vochthuishouding onder controle te houden. Door de verkoudheid van je baby, die dikwijls samengaat met een loopneus en traanogen, verliest je kindje meer vocht dan normaal. Daarom is het heel belangrijk om je kindje extra drinken te geven als het verkouden is.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal is een verkoudheid bij baby’s onschuldig, maar het is wel belangrijk om op de volgende alarmsignalen te letten. Als je baby een of meerdere van onderstaande signalen vertoont, moet je contact opnemen met je huisarts: zwakte, benauwdheid, piepende ademhaling, sufheid, slecht drinken, pijn bij het verschonen, koorts, en vlekken of kleine  huidbloedingen. 

stomen met baby's

Is je baby jonger dan drie maanden en krijgt hij naast de verkoudheid ook last van koorts? Of vertoont je kleintje andere symptomen waarover je je zorgen maakt? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts. 

Babyproducten shoppen

Previous «
Next »