tips voor ontzwangeren

Do’s en dont’s tijdens het ontzwangeren

  • Baby
  • november 14, 2019
  • Comments Off

Je hebt eindelijk je kindje in je armen kunnen sluiten. Je bent misschien fluitend je zwangerschap doorgekomen of je had het juist zwaar. Hetzelfde geldt voor je bevalling. Hoe moeilijk of makkelijk deze ook was, je lichaam moet wel herstellen. Van alle kanten zal je vast ontzwangeradvies krijgen, maar wat is dat en hoe lang duurt ontzwangeren?

Wat is ontzwangeren?

Je lichaam moet herstellen na je bevalling. Net na de bevalling kan je last hebben van naweeën. Dit lijkt een beetje op menstruatiepijn. Deze naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder weer gaat krimpen. Ook krijg je de eerste dagen vaak last van stuwing. Je borsten voelen gespannen aan. Dit komt, omdat de melkproductie op gang komt. Een andere kwaal waar je de eerste dagen last van kan krijgen is verstopping.

Hoe lang duurt ontzwangeren?

Je kent vast de uitspraak: ‘Negen maanden op, negen maanden af’. De hersteltijd verschilt per persoon, maar herstellen moet je lichaam in ieder geval. Daarnaast komt er na de bevalling ook veel op je af. Je bent druk met je baby en jullie moeten in een ritme komen. Dat maakt dat het soms moeilijk is om voldoende tijd te nemen om te herstellen. Zeker als je nog andere kinderen hebt. Wellicht heb je wat aan de tips voor ontzwangeren.

Tips voor ontzwangeren

Als je de eerste dagen erg veel last hebt van naweeën kan een kruik of een warme douche helpen. Bij stuwing helpt het om je baby, ondanks je pijn, goed te laten drinken. Daarnaast kan je gekoelde koolbladeren op je borsten leggen. Bij eventuele verstopping is het belangrijk dat je goed drinkt. Goed drinken is overigens sowieso belangrijk als je borstvoeding geeft. Vergeet in alle drukte ook niet de tijd te nemen om te eten. Focus niet teveel op je gewicht en de vorm van je lichaam. Ga de eerste tijd geen zware dingen tillen en laat dat stofzuigen nog even door een ander doen. Neem rustig de tijd om weer fit te worden. Sporten mag je natuurlijk niet meteen na de bevalling, maar je kan natuurlijk al gauw wandelingen maken met je baby in de kinderwagen.


Hopelijk heb je wat aan dit ontzwangeradvies, maar geniet ook vooral van deze bijzondere periode met je baby.

Previous «
Next »