Hoe hoog mag koorts zijn bij baby

Hoe hoog mag koorts zijn bij baby?

  • Baby
  • maart 23, 2022
  • Comments Off

Als je baby ziek is, is het heel normaal dat je je zorgen maakt. Misschien maak je je nog meer zorgen als blijkt dat je baby koorts heeft. Maar wanneer heeft je baby koorts? Hoe hoog mag koorts zijn bij baby? En wat kan je dan het beste doen? In deze blogpost lees je alles over koorts bij baby’s.

Wat is koorts? 

Gelukkig is koorts niet iets waar je je meteen zorgen over hoeft te maken. Het is een natuurlijke afweerreactie van het lichaam. Dit betekent dat het lichaam van je kindje een ziekteverwekker aan het bestrijden is. Die ziekteverwekker is dikwijls een virus of een kinderziekte. De meeste bacteriën en virussen kunnen niet tegen hoge temperaturen. Op die manier verslaat je kindje dus het virus. 

Wanneer heeft baby koorts?

Een normale lichaamstemperatuur van een baby ligt tussen de 36,5°C en 37,5°C. Wanneer de temperatuur van je kindje tussen de 37,5°C en 38°C ligt, spreekt men van een verhoging. Zodra de temperatuur hoger dan 38°C is, heeft je baby koorts.

koorts bij baby

Hoe temperatuur meten bij baby’s?

Vermoed je dat je baby koorts heeft? Dan moet je zijn of haar temperatuur meten. Bij baby’s doe je dat het beste met een thermometer via de anus. Om het voor je kindje wat aangenamer te maken, kan je een beetje vaseline aan het puntje smeren. Bij wat oudere kinderen kan je ook prima een oorthermometer gebruiken. Een voorhoofdthermometer is ook ontzettend handig, maar dit wordt ook vooral bij oudere kinderen gebruikt. 

Hartmann Thermoval Kids Koortsthermometer
Hartmann Thermoval Kids Koortsthermometer
Braun Digitale Thermometer
Braun Digitale Thermometer
New York Biology - Infrarood oor en voorhoofdthermometer
New York Biology – Infrarood oor en voorhoofdthermometer

Wat te doen als je baby koorts heeft? 

1. Zorg dat hij z’n warmte kwijt kan

Kleed je kindje niet te warm aan. Op die manier kan je kindje z’n warmte kwijt. Trek je baby luchtige kleding aan en laat hem of haar alleen onder een enkel lakentje slapen.

2. Laat je kindje rusten

Voldoende rust zorgt ervoor dat je kindje snel weer beter wordt. Slapen speelt hierbij een belangrijke rol, maar let er ook op dat je de rest van de dag geen te drukke dingen doet. 

3. Let erop dat hij genoeg drinkt

Baby’s met koorts drogen snel uit. Daarom is het belangrijk dat hij of zij voldoende drinkt. Als je borstvoeding geeft, mag je je kindje gerust wat vaker aan de borst leggen. 

wat te doen bij baby met koorts

4. Geef eventueel paracetamol

Meestal gaat koorts vanzelf over. Maar als je baby er last van heeft, mag je vanaf drie maanden een paracetamol zetpil geven. Bij kindjes jonger dan drie maanden kan dit ook, alleen zal de hoeveelheid dan lager zijn. Bij twijfel raadpleeg je het beste een arts.

Wat is een koortsstuip?

Bij een koortsstuip heeft je kindje een soort epileptische aanval met schokkende en trekkende bewegingen. Dit kan voor jou als ouder heftig om te zien zijn. In het ergste geval kan je kindje zelfs stoppen met ademen. Een koortsstuip ontstaat dikwijls als de koorts net opkomt en de lichaamstemperatuur aan het stijgen is. Er is nog geen precieze oorzaak bekend waardoor koortsstuipen worden veroorzaakt en jammer genoeg zijn ze niet te voorkomen. 

Meestal duurt een koortsstuip een aantal minuten tot een kwartier. Daarna kan je kindje nog een beetje suf zijn. Dikwijls is je kindje na een uur weer helder en alert.

Wat moet je doen bij een koortsstuip? 

Allereerst is het belangrijk dat je zelf rustig blijft. Leg je kindje op z’n zij neer. Op die manier zorg je ervoor dat je kindje goed kan blijven ademen. Bel daarna de huisarts, ook wanneer de koortsstuip reeds voorbij lijkt te zijn. Let er ondertussen op dat je kindje niet kan vallen of zichzelf pijn kan doen.

Koorts bij baby’s: wanneer naar de huisarts?

Een verkoudheid, huilerig zijn, vermoeidheid en misselijkheid zijn symptomen waar je je meestal geen zorgen over hoeft te maken. Deze symptomen horen bij een virus. Helaas is koorts niet altijd onschuldig. Soms is het nodig om met je kindje naar de huisarts te gaan. Doe dat sowieso in de volgende situaties:

– Als je baby jonger is dan drie maanden. Op die leeftijd kan koorts gevaarlijk zijn.

– Als je baby ouder is dan drie maanden en langer dan drie dagen koorts heeft.

– Wanneer je je kindje niet goed wakker krijgt en hij suf is.

– Bij snel ademen, benauwdheid of juist korte tijd niet ademen.

– Als je kindje minder dan de helft drinkt dan normaal.

– Bij braken en diarree.

– Als je baby kleine huidbloedingen of vlekjes krijgt.

– Wanneer je baby kreunend huilt en ontroostbaar is.

– Bij een grauwe en bleke huid.

– Wanneer je kindje steeds zieker wordt.

– Als je baby opnieuw hoge koorts heeft na een paar dagen zonder koorts.

– Bij een koortsstuip. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad, maar je belt toch best even naar je huisarts.

baby en koorts

Koorts is dus een manier van je lichaam om af te rekenen met bacteriën en virussen. Toch kan het even schrikken zijn als je baby koorts heeft. Als de lichaamstemperatuur van je kindje hoger is dan 38°C, heeft hij of zij koorts. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je in dat geval moet doen en wanneer je het beste naar je huisarts gaat. 

Lees ook: Wat kan je doen als je baby verkouden is? 

Previous «
Next »