Zwangerschapsmasker wat is het en wat doe je ertegen

Zwangerschapsmasker: wat is het en wat doe je ertegen?

  • Vanessa
  • april 14, 2021
  • Comments Off

Zwanger zijn is het mooiste wat er is. Er groeit immers een klein mensje in je buik! Helaas kan een zwangerschap ook vervelende zwangerschapsklachten met zich meebrengen. Zo kunnen er tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap pigmentvlekken in je gezicht ontstaan. Deze zwangerschapskwaal wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Wat is een zwangerschapsmasker en wat doe je ertegen? Wat kan je doen om melasma te voorkomen?

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment is de bruine kleurstof die je huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Het absorbeert de schadelijke uv-straling van de zon en beschermt onderliggend weefsel. Melanine is het belangrijkste pigment. Pigmentvlekken kunnen vooral ontstaan als gevolg van zonnen (te veel of onbeschermd), huidveroudering, genetische aanleg en hormonale schommelingen. Wanneer er tijdens je zwangerschap pigmentvlekken in je gezicht ontstaan, komt dit dus door je hormonen.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, ontstaat door hormonale schommelingen. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor (donker)bruine vlekken kunnen ontstaan. Bij melasma zijn deze vlekken dikwijls te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Soms ontstaan er ook pigmentvlekken in de nek en op de armen. 

Een zwangerschapsmasker is niet gevaarlijk, het is een niet schadelijke vorm van hyperpigmentatie. Toch ervaren veel zwangere vrouwen de bruine vlekken als vervelend. Een zwangerschapsmasker kan dan ook leiden tot onzekerheid en schaamte. Daarom is het handig om te weten hoe je een zwangerschapsmasker kunt voorkomen.

wat is een zwangerschapsmasker

Hoe kan je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor een zwangerschapsmasker. In dit geval is er eigenlijk maar één manier: zoveel mogelijk uit de zon blijven. Dit zowel tijdens je zwangerschap als de maanden daarna. Blijf in de schaduw, draag een pet of hoed, en smeer je gezicht altijd goed in met een hoge factor, bij voorkeur SPF50.

Helaas zijn sommige vrouwen extra gevoelig voor het ontstaan van pigmentvlekken. Indien dit bij jou het geval is, is de kans groot dat je een zwangerschapsmasker zal krijgen. Echter is de extra gevoeligheid een reden temeer om de genoemde tips op te volgen. Hierdoor kan je de schade in ieder geval beperken.

Wat te doen tegen een zwangerschapsmasker?

Tijdens je zwangerschap kan je eigenlijk alleen de pigmentvlekken camoufleren met make-up. Mocht je niet goed weten hoe je dit moet doen of welke kleur voor jouw huid (of bruine vlekken) geschikt is, kan je in veel drogisterijen en parfumerieën gratis advies vragen.

Er bestaan tevens speciale pigment crèmes die je tijdens je zwangerschap kan gebruiken. Laat je hierover wel goed adviseren in de winkel want veel crèmes die gericht zijn op de behandeling van pigmentvlekken, kunnen schadelijk zijn voor je kindje. Daarnaast is het niet zeker dat de pigmentcrèmes tot een vermindering van de pigmentvlekken zullen leiden. Gelukkig verdwijnt een zwangerschap meestal binnen enkele maanden na de zwangerschap.

alles wat je moet weten over een zwangerschapsmasker

Wat als de pigmentvlekken na de zwangerschap niet verdwijnen?

Mocht het zwangerschapsmasker niet binnen enkele maanden na de zwangerschap verdwijnen, wat zeer zeldzaam is, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld lasertherapie ondergaan, maar er bestaan ook speciale peelings. Ook kan je kiezen voor een OPL- of IPL-behandeling. 

Overleg altijd met je arts alvorens je een zwangerschapsmasker behandeling kiest. Sommige pigmentvlekken kunnen namelijk kankercellen bevatten die mogelijk kwaadaardig zijn. Een behandeling kan dan het groeiproces van deze cellen bevorderen waardoor huidkanker kan ontstaan. Bovendien kunnen de vlekken door een behandeling net donkerder worden. Dit is onder andere afhankelijk van je huidtype.

Ook is de kans groot dat het zwangerschapsmasker terugkomt bij een volgende zwangerschap. Dikwijls zijn de vlekken dan nog donkerder. Als je graag nog een kindje zou willen, is het wellicht verstandiger om met deze (dure) behandelingen te wachten totdat je gezinnetje compleet is.

Lees ook: Striae en zwangerschapsstriemen, voorkomen en verzorging

Previous «
Next »