Striae en zwangerschapsstriemen, voorkomen en verzorging

  • Baby
  • mei 23, 2017
  • Comments Off

We moeten het niet ontkennen, zwanger zijn is geweldig. Toch duiken er tijdens deze periode soms een aantal vervelende kwaaltjes op. Zo wordt vijftig tot negentig procent van de zwangere vrouwen geconfronteerd met kleine, vervelende zwangerschapsstriemen, te vergelijken met striae. Striae komt niet alleen voor tijdens de zwangerschap, het kan ook ontstaan bij gewichtstoename of snelle gewichtsafname, door langdurig gebruik van corticoïden of ten gevolge van de ziekte van Cusingh. Het kan voorkomen op jouw buik, dijen, billen borsten, heupen, enzovoort. Hier gaat het specifiek over de zwangerschapsperiode waarbij de hormonale omwenteling in het lichaam van een zwangere vrouw leidt tot vermindering van de elasticiteit van de huid.

Zwangerschapsstriem voorkomen door een aangepaste levensstijl

Voorkomen zwangerschapsstriemen kan door het eten van evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap. Het is niet alleen goed voor jou, maar ook voor jouw huid en voor de baby. Je mag alles eten in redelijke hoeveelheden, waardoor er ook voldoende vetinname is. De vetzuren zijn de “lijm” voor de huid, met name de essentiële vetzuren, omega 3-6, die niet gesynthetiseerd worden door het lichaam. Ze zorgen ervoor dat de huid stevig en elastisch blijft. Ideaal zijn margarine, rijk aan omega 3, op een toast bij het ontbijt en twee eetlepels olie, zoals olijfolie, druivenpitolie en notenolie, om de smaak van salades of schotels te verbeteren. Ook vitamine E uit noten, avocado’s en vette vis beschermen de huid. Vitamine A, te vinden in geel en oranje groenten en fruit en in margarine regelen de hoeveelheid keratine, een stof die aanwezig is in de oppervlaktelagen van de huid. Ze helpen striae voorkomen.

Voldoende drinken

Zwangerschapsstriem voorkomen kan ook door te zorgen voor een adequate hydratatie van de huid. Voldoende water drinken is de boodschap. Eet ook voldoende fruit en groenten die rijk zijn aan water. Vermijd te veel cafeïne vanwege het vocht afdrijvend effect.

Striae vookomen door jouw huid te verzorgen

Er gaat niets boven een wekelijkse lichte scrub van jouw huid op de gevoelige gebieden die vatbaar zijn voor strae. De afschilfering verwijdert dode huid en de huid kan voldoende ademen om de regeneratie te bevorderen. Als je er, ondanks de preventie toch last krijgt zullen je zal de verzorging strae belangrijk zijn. Het is ideaal om ’s morgens en ’s avonds de vatbare gebieden op jouw buik, billen, heupen en benen te masseren met olie die speciaal ontworpen is voor zwangere vrouwen. De olie is rijk aan essentiële vetzuren en verbetert de elasticiteit van de huid en helptt verdere uitbreiding van een eventuele zwangerschapsstriemen voorkomen.

Verzorging van je zwangersschapsstriem

Het voorkomen van zwangerschapsstriemen is niet gemakkelijk. Als je er tijdens of na de zwangerschap toch last van hebt zal je moeten beseffen dat er bijna geen enkele behandeling is die strae volledig kan laten verdwijnen. De behandeling werkt eigenlijk het best kort nadat ze verschijnen, dat wil zeggen in de inflammatoire fase, strae zijn rood tot paars en soms licht gezwollen. Op dit moment zijn ze gemakkelijkst te behandelen met crème of zalven die dermatologisch getest zijn. Je kan ze ook laten behandelen door een dermatoloog.
-Crèmes op basis van tretinoïne (vitamine A) zijn heel efficiënt.
– De combinatie van crèmes met glycolzuur, ter productie van collageen, verminderen de zichtbaarheid van de striemen. Deze behandeling kan alleen verkregen worden op recept en mag nooit uitgevoerd worden tijden de zwangerschap
– Voor een lichte huid kan laserbehandeling helpen om de esthetische schade te beperken door de productie van nieuwe collageenvezels te stimuleren.

Omdat het niet mogelijk is om zwangerschapsstriemen volledig te laten verdwijnen is de beste manier om ze te vermijden de preventie. Dit kan al starten vanaf de derde week van de zwangerschap, van zodra je zwangerschap bevestigd is. Het is beter te vroeg dan te laat om te beginnen met het voorkomen van zwangerschapsstriemen.

Previous «
Next »