zwemlessen voor kinderen

Zwemlessen: wanneer kun je je kind er het beste aan laten beginnen en wat moet je als ouders weten?

  • Baby
  • april 13, 2022
  • Comments Off

Leren zwemmen zou een prioriteit moeten zijn voor elk kind. Het is een belangrijke levensvaardigheid die een sleutelrol kan spelen bij het voorkomen van verdrinking, een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen onder de 10 jaar. Kinderen en hun ouders moeten leren zwemmen om de tijd in het water veilig en leuk te houden. Zwemles dus! Dat betekent dat je op zoek moet naar baby zwemkleding, of kinder zwemkleding. Daarnaast moet je met wat zaken rekening houden, welke dat zijn, lees je hieronder.

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden, vooral tijdens koude dagen is om je kind goed aan te kleden na de zwemles. Neem dan ook een goede jas en andere kleding mee, van bijvoorbeeld nilafee.com.

Wanneer moet mijn kind gaan leren zwemmen?

Kinderen ontwikkelen zich in verschillende snelheden en niet allemaal zijn ze klaar om op precies dezelfde leeftijd met zwemlessen te beginnen. Houd bij het nemen van die beslissing rekening met de emotionele volwassenheid, fysieke- en ontwikkeling capaciteiten, maar ook beperkingen, van jouw kind en het comfortniveau in het water. Kinderen hebben vanaf hun 5e of 6e vaak wat meer kracht, waardoor de zwemlessen hen makkelijker af kunnen gaan.

Zwemlessen voor ouder-kind

Zwemlessen waaraan zowel ouders als hun kinderen deelnemen, zijn een goede manier om waterveiligheid te introduceren en vaardigheden voor het zwemmen op te bouwen. Als jouw kind er klaar voor lijkt te zijn, is het een goed idee om met lessen te beginnen.

Zwemlessen voor kinderen vanaf 4 jaar

Op hun 4e verjaardag zijn de meeste kinderen klaar voor zwemles. Op deze leeftijd kunnen ze meestal elementaire overlevingsvaardigheden in het water leren, zoals drijven, watertrappelen en ergens naartoe zwemmen. Als ze 5 of 6 zijn kunnen de meeste kinderen de borstcrawl beheersen. 

Houd er altijd rekening mee dat zwemlessen slechts een van de vele belangrijke zaken zijn die nodig zijn om verdrinking te voorkomen. Er moet bijvoorbeeld nog steeds constant, gericht toezicht zijn wanneer jouw kind zich in of bij een zwembad of ander water bevindt. 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van zwemlessen?

Zoek naar zwemlessen en instructeurs die richtlijnen volgen die niet alleen gericht zijn op zwemslag technieken, maar ook zorgen voor een fijne sociale omgeving. Als de omgeving namelijk niet past bij het kind, zal deze met tegenzin naar de zwemles gaan, wat alles zal doen vertragen.

Alle kinderen moeten leren hoe ze onder water terug naar de oppervlakte kunnen zwemmen, maar bijvoorbeeld ook uit het water te komen. Instructeurs moeten de voortgang van kinderen evalueren en voortdurend feedback geven over hun vaardigheidsniveaus. Zorg dus voor ervaren, gekwalificeerde instructeurs. Zweminstructeurs moeten worden opgeleid en gecertificeerd volgens een nationaal erkend leerplan om te leren zwemmen. Er moeten ook badmeesters aanwezig zijn met een actueel CPR- en EHBO-certificaat.

Leer de goede veiligheids gewoonten in, op en bij het water

Kinderen moeten leren om nooit alleen of zonder toezicht van een volwassene het water in te gaan. Leer wat te doen als ze onverwachts in het water belanden. Dit omvat het oefenen van vaardigheden op het gebied van zwemmen, zoals zelfredding. Lessen moeten training bieden met een verscheidenheid aan realistische omstandigheden, zoals vallen en zwemmen in kleding. Oudere kinderen moeten ook leren wat ze moeten doen als ze iemand anders in het water zien die het moeilijk heeft, en hoe ze hulp kunnen bieden!

Previous «
Next »