Een kinderdagverblijf kiezen is één van de belangrijkste keuzes die je maakt voor je kind. Als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, wil je je kind natuurlijk met een gerust hart kunnen achterlaten bij de kinderopvang. Bij een keuze van een kinderdagverblijf is een aangename sfeer belangrijk, maar ook de kwaliteit van de opvang is van belang. Welk kinderdagverblijf kiezen? In dit artikel delen we tien handige tips die je kunnen helpen bij je keuze!
1. Bezoek meerdere kinderdagverblijven
De verschillen tussen kinderdagverblijven kan best groot zijn, zelfs als ze tot dezelfde organisatie behoren. Hoe een kinderdagverblijf écht is, lees je niet op een website maar moet je met je eigen ogen gaan bekijken. Het internet is zeker handig om je te oriënteren, maar uiteindelijk moet je toch een bezoekje brengen aan de kinderopvang om een definitieve keuze te kunnen maken.
2. Praat met de pedagogische medewerkers
De pedagogische medewerkers zijn degenen die later de zorg voor jouw kind overnemen. Het is dan ook belangrijk dat dit vaste en goed opgeleide medewerkers zijn. Je moet er vertrouwen in hebben dat ze je kind goed kunnen verzorgen en de nodige aandacht kunnen geven. Bovendien is het belangrijk dat je goed met hen kan communiceren. Je zal namelijk dikwijls contact met hen hebben over je kind. Als je een prettig gevoel hebt bij de mensen die er werken, zit het meestal wel goed.
3. Bekijk het kinderdagverblijf grondig
Bekijk de kinderopvang verder dan alleen de eerste vijf meter. Kijk goed naar alle ruimtes en vraag jezelf af of je je kind hier graag zal achterlaten. Kijk hierbij naar de oppervlakte, de slaapmogelijkheden, het speelgoed, de mogelijkheid om buiten te spelen en de veiligheid. Bovendien is het verstandig om even te controleren of alles wel netjes en hygiënisch is.
4. Informeer naar de samenstelling van de groepen
Vraag hoeveel kinderen er maximaal in een groep zitten, en hoeveel begeleiders een groep heeft. Is het een horizontale groep, dus allemaal kinderen van dezelfde leeftijd? Of gaat het om een verticale groep waarbij kinderen van verschillende leeftijden door elkaar zitten? Beide groepen hebben voordelen. Als je voor een verticale groep kiest, is het bij peuters wel fijn als er kinderen zijn die ongeveer even oud zijn als jouw kind.
5. Vraag naar de dagindeling
Bij het kiezen van een kinderdagverblijf is het ook belangrijk dat de opvang het ritme van jouw kind volgt. Zeker bij baby’s is het van belang dat ze niet te veel prikkels krijgen. Wanneer het ritme hetzelfde is als thuis, scheelt dat enorm. Peuters volgen al makkelijker het ritme van de groep. Informeer naar hoe de dagindeling eruit ziet, welke activiteiten er zijn en welke materialen er worden gebruikt voor de ontwikkeling.
6. Informeer naar de manier van communiceren
Als ouder wil je natuurlijk graag op de hoogte blijven van hoe het met je kind gaat. Daarom is het belangrijk dat de pedagogisch medewerkers regelmatig de tijd nemen voor jouw vragen. Daarnaast is het van belang dat ze regelmatig de ontwikkeling van je kind met je bespreken.
7. Kijk naar de locatie
Natuurlijk speelt ook de locatie van het kinderdagverblijf een belangrijke rol bij jouw keuze. Het is ideaal als een opvang ongeveer op jouw route van huis naar werk ligt. Dat kan je een heleboel reistijd, planning en stress schelen.
8. Check de kosten
De kosten kunnen per kinderdagopvang verschillen. Vraag ook zeker wat bij deze kosten allemaal is inbegrepen. Moet je luiers en eten zelf meegeven? En hoe zit het met de activiteiten? Door hier op voorhand goed naar te informeren, kom je later niet voor verrassingen te staan.
9. Wat als je kind ziek is?
Bij sommige kinderdagverblijven mag je kind gaan op het moment dat hij ziek is. Maar niet als hij zich zo slecht voelt dat hij niet kan meedraaien in het ritme, of zoveel verzorging nodig heeft dat hij beter thuis blijft. Indien dit het geval is, vraag dan of ze eventueel een andere opvang achter de hand hebben.
10. Volg je gevoel
Houd de eerste negen tips in je achterhoofd, maar vertrouw ook zeker op je gevoel. Een kinderdagverblijf moet vooral goed voelen. Wanneer dat niet het geval is en je de opvang met een slecht gevoel buiten stapt, dan kan je beter verder kijken naar andere kinderdagverblijven. Het is zowel voor jou als je kind belangrijk dat je hem daar met een gerust hart kunt achterlaten. Om stress te voorkomen, raden we aan om tijdig op zoek te gaan naar een geschikte kinderopvang. De wachtlijsten kunnen namelijk erg lang zijn!