Hoe kan je een babyfles schoonmaken

Hoe kan je een babyfles schoonmaken?

  • Vanessa
  • mei 18, 2022
  • Comments Off

Een babyfles zorgt ervoor dat je kindje comfortabel drinkt en voldoende voeding binnenkrijgt. In de flesvoeding zitten namelijk alle voedingsstoffen die nodig zijn om te groeien en te ontwikkelen. Voor een goede hygiëne is het belangrijk dat je de babyflessen grondig schoonmaakt. Maar hoe kan je een babyfles schoonmaken? Wij zetten vier manieren op een rijtje!

Zowel voor het eerste gebruik als na ieder gebruik is het belangrijk om de babyfles goed schoon te maken. Daarnaast moet je de fles en speen ook regelmatig steriliseren. Dit doe je door de fles uit te koken of in de microgolfoven te steriliseren.

Hoe kan je een babyfles schoonmaken? 

1. Babyfles met de hand afwassen

Hoe maak je fles baby schoon? Na het voeden is het belangrijk om de fles en speen meteen om te spoelen met koud water. Daarna maak je de babyfles schoon met warm water, een beetje afwasmiddel en een flessenreiniger. Plaats de fles en speen daarna ondersteboven op een schone, droge doek. Een babyfles droog je beter niet af want dan kunnen er pluisjes in de fles en speen komen. 

2. Babyflessen in de vaatwasser

Kunnen babyflessen in de vaatwasser? Jazeker! Vrijwel alle babyflessen en spenen mogen in de vaatwasser, maar controleer dit voor de zekerheid even op de verpakking. Voor de flessen die in de afwasmachine mogen, gebruik je het beste een lang vaatwasprogramma op minstens 55°C. Spoel de fles en speen daarna nog eens goed af onder de kraan. Op die manier verwijder je eventuele zeepresten en resten glansspoelmiddel. 

Philips SCD301
Philips SCD301
Philips Avent SCF036
Philips Avent SCF036
Tommee Tippee Closer to Nature
Tommee Tippee Closer to Nature
Medela Store and Feed starterset Medela flesjes
Medela Store and Feed starterset Medela flesjes
Difrax Babyfles 250 ml Natural
Difrax Babyfles 250 ml Natural

3. Flesjes steriliseren kokend water

Waarom worden flessen uitgekookt? Wanneer je een babyfles voor de eerste keer gebruikt, is het belangrijk om deze uit te koken. Je moet dit dagelijks doen tot je kindje zes maanden oud is, daarna is wekelijks voldoende. Hoe doe je dat, een babyfles uitkoken? 

Vul de pan met genoeg water en doe hier de fles, speen en andere onderdelen van de fles in, zoals de dop. Doe een scheutje azijn in het water en breng dit aan de kook. Na ongeveer tien minuten koken is de fles gesteriliseerd en maken eventuele bacteriën en schimmels geen kans meer.

4. Steriliseren flessen microgolf

Naast uitkoken kan je de babyflessen ook in de microgolfoven steriliseren. Dit doe je door de fles voor de helft te vullen met water en vervolgens in de microgolfoven te zetten. Zet de microgolf voor ongeveer een minuut aan. De speen en de andere onderdelen van de fles kan je in een ruim microgolf bestendig bakje met water doen, en op dezelfde manier steriliseren. 

Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van speciale (microgolfoven) sterilisators die het je nog gemakkelijker maken en het werk voor jou doen!

Philips Avent SCF281 02 Magnetron sterilisator
Philips Avent SCF281/02 Magnetron sterilisator
59S Flessen Sterilisator met droogfunctie
59S Flessen Sterilisator met droogfunctie
Philips Avent SCF291 00 Flessen Sterilisator
Philips Avent SCF291 00 Flessen Sterilisator
Alecto BW-04 Magnetron fles sterilisator
Alecto BW-04 Magnetron fles sterilisator
Alecto BF55 - Elektrische stoomsterilisator met droogfunctie
Alecto BF55 – Elektrische stoomsterilisator met droogfunctie
STACK Flessenborstel Set
STACK Flessenborstel Set
Previous «
Next »