Wat is een babynest en is een babynestje veilig

Wat is een babynest en is een babynestje veilig?

  • Vanessa
  • september 2, 2021
  • Comments Off

Een babynest is nog steeds ontzettend populair in Nederland. Het idee voor dit knusse mandje ontstond in Scandinavië en waaide over naar ons land. Het gebruik van een babynestje heeft een paar voordelen voor zowel jou als je baby. Wat is een babynest precies? En hoe gebruik je het babynestje veilig? Je leest er alles over in deze blogpost!

Wat is een babynest?

Een babynest is een soort mandje voor je baby, gemaakt van zachte stof. Je baby kan er een dutje in doen, je kunt het gebruiken als boxkleed of als rustplek voor je kindje als jullie onderweg zijn. Het mandje is licht en klein waardoor het gemakkelijk te vervoeren is. Het uiterlijk van het nestje lijkt een beetje op een hondenmand. Rondom het mandje bevindt zich een opstaande rand gemaakt van kussenachtig materiaal. Het is een knus, warm plekje voor je kindje om in te liggen en te rusten.

In de rand van het nestje zit een touwtje waarmee je de maat zelf kunt aanpassen op jouw baby. Hierdoor voelt je baby zich geborgen, net als bij het inbakeren. Het geeft een vertrouwd gevoel, net als wanneer je kindje veilig in de baarmoeder zat.

Is een babynestje veilig

Hoe moet je een babynest gebruiken?

Het gebruik is simpel: je legt je baby in het nestje zoals je hem ook in zijn bedje zou leggen, dus op zijn rug. Het ronde deel van het babynestje is de bovenkant en daar leg je het hoofdje van je kindje. Zijn voetjes komen bij het deel waar de touwtjes zitten. Het is erg handig om een hydrofiele doek in het babynestje te leggen. Op die manier blijft het mandje langer schoon en hoef je minder wasjes te draaien.

Is een babynestje gevaarlijk? Een babynest is veilig als je in de buurt van je baby blijft als hij erin ligt. Het mandje is vooral geschikt voor kleine dutjes waarbij je jouw baby in de gaten kunt houden. Bijvoorbeeld als je je baby gezellig bij jou in de woonkamer wilt houden, maar zelf even je handen vrij wilt hebben om het huishouden te doen. 

Zo’n mandje is ideaal om mee te nemen omdat het zo licht en klein is. Als je op visite gaat en je baby neer wilt kunnen leggen om te rusten, dan is een mandje perfect. Zo is je kindje afgesloten van de drukte maar is hij wel nog dicht bij je.

Wat is een babynest

Wanneer mag je een babynestje gebruiken?

Je kunt een nestje gebruiken vanaf het moment dat je baby geboren is tot hij ongeveer zes maanden oud is. Zodra je kindje zichzelf kan omrollen, kan je beter stoppen met het gebruik van het nestje. Het is dan niet meer veilig om je kindje erin te leggen. 

Tips om het babynestje veilig te gebruiken

1. Blijf in de buurt

We zeiden het hierboven al, maar blijf altijd in de buurt als je baby in het nestje ligt. Door de zachte, opstaande rand kan er verstikkingsgevaar ontstaan wanneer je kindje omrolt. 

2. Alleen voor kleine dutjes

Gebruik het mandje alleen voor kleine dutjes, bijvoorbeeld overdag of om even bij jullie in bed te liggen. ‘s Nachts is het nestje niet geschikt om in te slapen omdat je je kindje dan niet genoeg in de gaten kunt houden. Als alternatief kan je een co-sleeper overwegen. Dit is een ledikant of wiegje dat je aan je eigen bed vastmaakt. Je baby is dan toch dichtbij, maar ligt wel in zijn eigen, veilige bedje. 

3. Let op met de touwtjes

Leg je baby altijd met zijn voetjes bij de touwtjes. Sommige babynestjes hebben een afdekklepje waarmee je de touwtjes buiten bereik van je kindje kan stoppen. Let hier bij voorkeur op als je een babynestje gaat kopen.

4. Op de vlakke grond leggen

Leg het nestje altijd op de vlakke grond neer, zo weet je zeker dat het niet kan vallen als je baby beweegt. Het mandje op de bank leggen is niet verstandig. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren.

5. Loop er niet mee rond

Loop niet met het nestje rond als je baby erin ligt. Omdat het nestje zo zacht is, kan het makkelijk inklappen. Zo kan je baby eruit vallen en op de vloer terechtkomen. Vervoer het mandje en je baby dus altijd apart om ongelukken te voorkomen.

Babynestje kopen? Dit zijn de populairste babynestjes van dit moment!

Babynestjes kosten tussen de € 30 en € 120. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, prints, maten, materialen en uitvoeringen. Daarom zijn de prijzen nogal uiteenlopend. Let er bij de aankoop op dat de hoes van je nestje afneembaar is zodat je het gemakkelijk kunt wassen. Hieronder zetten we de populairste babynestjes van dit moment op een rijtje!

doomoo Cocoon
doomoo Cocoon
Previous «
Next »