kind en moeder tandenpoetsen

Peuter weigert tandenpoetsen? Zo lukt het wél!

  • Baby
  • december 2, 2020
  • Comments Off

Het is belangrijk om het gebit van je kind goed te verzorgen. Vanaf de eerste tandjes poets je de tanden van je kindje één keer per dag. Wanneer je kindje twee jaar is, begin je met twee keer per dag te poetsen. Goede momenten zijn in de ochtend na het ontbijt en ‘s avonds vlak voor het slapengaan. Door je kind van kleins af aan goede poetsgewoontes aan te leren, leert hij dat tandenpoetsen er gewoon bij hoort. Echter gaat het tandenpoetsen met je peuter niet altijd even vlot. Zeker in de koppige peuterpuberteit kan het wel eens gebeuren dat je peuter tandenpoetsen weigert. Maar geen zorgen, met deze tips lukt het poetsen wél! 

1. Maak van tandenpoetsen een leuk moment

Je peuter weigert tandenpoetsen? Maak er een leuk moment van, bijvoorbeeld door een liedje te zingen of een verhaaltje te vertellen tijdens het poetsen. Wat ook kan helpen is zeggen wat je allemaal wegpoetst: “Ik zie daar nog een worteltje, en helemaal achterin nog een stukje vlees.”

2. Laat je peuter zelf zijn tandenpoetsen

Als je peuter zich in de peuterpuberteit bevindt, dan is het heel normaal dat hij alles zelf wilt doen. Dus ook tandenpoetsen. Natuurlijk wil je dat zijn gebit goed schoon is, maar daar hebben we een goede tip voor. Laat je kindje eerst zelf zijn tandenpoetsen. Zo geef je je eigenwijze peuter de kans om het poetsen op zijn manier te doen. Daarna poets jij nog eens grondig na.

3. Tanden poetsen met een app

Nog een handige tip: met een applicatie op je telefoon kan je peuter samen met leuke figuren tandenpoetsen. Dat vindt hij wellicht veel leuker dan wanneer hij dit alleen moet doen. Je vindt verschillende apps in de app-store. 

4. Laat je kind zelf een tandenborstel uitkiezen

Als je kind zelf een tandenborstel mag uitkiezen, dan is de kans groter dat hij liever zijn tanden zal poetsen. Deze tandenborstel moet natuurlijk uitgebreid getest worden! Het maakt niet uit hoe lelijk jij de tandenborstel vindt, het gaat erom dat je kindje graag zijn tanden poetst.

5. Gebruik een spiegeltje

Door een spiegeltje te gebruiken, kan je peuter precies zien wat er gebeurd. Soms speelt angst voor het onbekende een grote rol bij het tandenpoetsen. Wanneer je kindje mee kan kijken, ziet hij dat het helemaal niet zo eng is wat er allemaal gebeurd.

moeder en kind tandenpoetsen

6. Geef het goede voorbeeld

Weigert je peuter tandenpoetsen? Dan kan het helpen om het goede voorbeeld te tonen en zelf mee te poetsen. Peuters vinden het namelijk geweldig om je na te doen!

7. Gebruik een elektrische tandenborstel

Sommige kinderen vinden het leuker om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Vaak mag dit vanaf 3 jaar, maar check altijd eerst de verpakking. Bovendien poetst een elektronische tandenborstel ook grondiger en dat komt het gebit van je kindje alleen maar ten goede. Probeer wel altijd eerst een manuele tandenborstel want het is belangrijk dat je kindje deze motoriek onder de knie krijgt. 

8. Geef de tijd aan

Twee minuten poetsen is voor je peuter best wel lang. Als hij kan zien hoelang het poetsen nog duurt, is de poetsbeurt makkelijker vol te houden. Gebruik bijvoorbeeld een zandloper of eierwekker om de tijd aan te geven.

9. Neem je kind mee naar de tandarts

Vanaf twee jaar kan je je kind meenemen naar de tandarts tijdens je eigen controle. Zo leert je peuter dat het heel normaal is om je gebit te verzorgen. Vaak krijgen kinderen van de tandarts een beloning door middel van een klein cadeautje. Dat maakt het bezoek aan de tandarts nog leuker!

10. Tanden poetsen belonen

Werken bovenstaande tips niet en weigert je peuter nog steeds om zijn tanden te poetsen? Dan kan je een beloningssysteem proberen. Gebruik bijvoorbeeld een leeg potje als ‘poetspotje’ en knip ‘tandjes’ uit een wit vel papier. Na iedere poetsbeurt mag je peuter een tandje in het potje doen. Bij tien tandjes krijgt je kindje dan een beloning. Geef liever geen snoep of frisdrank als beloning want dat is natuurlijk weer slecht voor de tanden.

kinder tandenborstel

Zo, we hopen dat deze tien tips kunnen helpen bij het poetsen van de tanden. Blijft het poetsen een drama? Hoe frustrerend het ook kan zijn, blijf consequent en blijf volhouden. Het niet willen poetsen zal niet in één keer opgelost worden. Bovendien hoort dit vaak bij de fase in de ontwikkeling om tegen te werken. Als je blijft volhouden, raakt je kind op een bepaald moment gewend aan het poetsen. We wensen je alvast veel succes!

Previous «
Next »