Iedere baby hoest wel eens. Soms is het een klein kuchje en een andere keer een flinke hoestbui. Wanneer het laatste het geval is, kan je je als ouder best zorgen maken. Echter is deze bezorgdheid dikwijls voor niets nodig. In dit artikel leggen we uit waarom je baby hoest en wat je kunt doen om het hoesten te verlichten.
Waarom hoest een baby?
Hoesten is eigenlijk een heel natuurlijke reactie van het lichaam. Het lichaam maakt op die manier namelijk de luchtwegen vrij. Wanneer je baby hoest, is dit dus eigenlijk alleen maar goed. Je kindje probeert op die manier zijn of haar longen te reinigen en stof en slijm uit de luchtwegen te hoesten. Dit neemt natuurlijk niet weg dat al dat hoesten erg vervelend is voor je kindje.
Oorzaken baby hoest
Daarnaast kunnen er verschillende redenen zijn waarom je baby hoest. Dit kan iets onschuldigs zijn, maar er kan ook meer aan de hand zijn. De meest voorkomende oorzaken van een baby hoest zijn: verkoudheid of een ander virus, bacterie, allergie, verslikken of een irriterende stof zoals sigarettenrook. Hieronder gaan we dieper in op deze oorzaken.
Verkoudheid of een ander virus
Als je kleintje een verkoudheidsvirus te pakken heeft, kan dit ervoor zorgen dat hij of zij regelmatig moet hoesten. Wist je dat baby’s wel tien tot twaalf keer per jaar verkouden kunnen worden? Het is dus niet zo vreemd dat ze dikwijls hoesten. Niet alleen virussen, maar ook bacteriën kunnen trouwens een hoest veroorzaken.
Allergie
Als je baby een allergie heeft, kan dit zijn luchtwegen prikkelen. Bij baby’s gaat dit dikwijls om koemelkeiwitallergie. Andere allergieën zoals die voor huisstofmijt, dieren of hooikoorts ontwikkelen zich meestal pas als je kindje wat ouder is.
Verslikken
Verslikt je kindje zich tijdens het drinken of eten? Dan zal hij of zij waarschijnlijk moeten hoesten. Het hoesten beschermt je kleintje en zorgt ervoor dat hij kan blijven ademhalen.
Irriterende stof zoals sigarettenrook
Er zijn ook stoffen, zoals sigarettenrook, die de luchtwegen van je kindje kunnen irriteren en zo een hoestprikkel veroorzaken. Rook daarom nooit in de buurt van je baby. Uiteraard is het nog beter om helemaal te stoppen met roken, ook voor je eigen gezondheid.
Hoe lang mag een baby hoesten?
Het is niet erg als je kindje vrijwel iedere dag wel eens hoest. Er kan immers altijd wat stof irriteren of het kan altijd gebeuren dat je kindje zich verslikt. Als je baby hoest omdat hij of zij verkouden is, dan kan de hoest zo’n twee tot vier weken aanhouden. In dat geval hoest je kleintje ook meer dan normaal.
Is je baby jonger dan drie maanden en blijft hij of zij langer dan drie weken hoesten? Of heeft je kleintje ook andere klachten? Dan neem je het beste contact op met je huisarts. Dit geldt uiteraard ook wanneer je als ouder twijfelt over de aard van het hoesten.
Wat te doen bij een baby die hoest?
Hoewel de hoest in de meeste gevallen vanzelf over gaat, zijn er wel een aantal dingen die je in de tussentijd kan doen om de hoest te verlichten. Hieronder zetten we een paar handige tips op een rijtje waarmee je de klachten kunt verzachten.
Laat je baby voldoende drinken
Door het hoesten kan de keel van je kindje geïrriteerd raken. Door regelmatig te drinken, blijft de keel vochtig en dat helpt irritatie te voorkomen. Soms drinkt je kindje misschien moeilijker omdat het slikken pijn doet. Bied in dat geval toch voldoende de borst of fles aan om je baby zoveel mogelijk te laten drinken.
Als je kindje zes maanden of ouder is, mag hij of zij ook water drinken. Wanneer je merkt dat je kleintje minder drinkt dan normaal of het drinken zeer moeizaam gaat, neem je het beste contact op met je huisarts.
Zorg voor frisse lucht
Frisse lucht doet een baby goed, ook als hij of zij hoest. Door de babykamer regelmatig te ventileren, voorkom je dat de lucht droog wordt en daardoor irriteert. Als je baby hoest, kan je trouwens gewoon met je kindje gaan wandelen. De frisse lucht zal hem of haar misschien juist wel goed doen.
Zet het hoofdeinde van het bedje omhoog
Wanneer je baby veel last heeft van slijm en hierdoor tijdens het slapen moet hoesten, dan kan het helpen om het hoofdeinde van het bedje iets omhoog te zetten. Leg bijvoorbeeld een opgerolde handdoek onder het matras, of plaats een plank onder de poten bij het hoofdeinde van het bedje.
Stoom met warm water
Als je baby last heeft van vastzittend slijm, dan kan het helpen om te stomen. Zet de douche aan, doe de badkamerdeur dicht en ga samen met je kleintje in de badkamer zitten. Op die manier stoom je het slijm los en dat zorgt ervoor dat je kindje dit makkelijker kan ophoesten.
Gebruik een zoutoplossing
Daarnaast kan je een speciale zoutoplossing voor baby’s gebruiken om het overtollig slijm in het neusje helpen te verzachten en verdunnen. Je kunt deze zoutoplossing kopen bij de drogist of apotheek. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.
Let op de hygiëne
Als het hoesten wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, dan is het belangrijk om goed op de hygiëne te letten. Was het gezichtje en de handjes van je baby regelmatig en vergeet ook niet om het speelgoed regelmatig schoon te maken. Ben jij of iemand anders ziek? Was dan ook regelmatig je handen en hoest of nies altijd in een papieren zakdoekje dat je daarna direct weggooit. Op die manier kan je voorkomen dat je kindje ook ziek wordt.
Wanneer naar de dokter met een hoestende baby?
Als ouder maak je je dikwijls zorgen als je baby hoest. Gelukkig is hoesten meestal onschuldig en gaat het vanzelf over binnen enkele dagen. Als de hoest binnen drie weken niet is verdwenen, dan is het verstandig om langs te gaan bij je huisarts. Doe dit ook als je baby minder dan de helft dan normaal drinkt, als je baby jonger dan drie maanden is of als hij of zij langer dan drie dagen koorts heeft.
Ook als je baby een verminderde afweer heeft, bijvoorbeeld door vroeggeboorte, doe je er goed aan om naar de dokter te gaan. Net als wanneer je baby benauwd is, een piepende ademhaling heeft of af en toe stopt met ademhalen. Als je kindje ontroostbaar huilt, suf is of rood slijm ophoest, moet je ook naar de dokter gaan. Twijfel je over de oorzaak van de symptomen? Ook dan hoef je uiteraard niet te twijfelen om de huisarts te raadplegen.