Negen maand zwanger zijn lijkt misschien lang, maar je kunt deze tijd goed gebruiken. Het geeft je niet alleen de tijd om je mentaal voor te bereiden op de komst van jullie kindje. Er moeten ook veel praktische zaken geregeld worden. Geen zorgen, wij hebben een handige checklist zwangerschap voor je met een aantal dingen die je moet regelen.
1. Checklist zwangerschap: ziekenfonds en hospitalisatieverzekering
In de aanloop van je zwangerschap is het de moeite waard om de voordelen voor zwangere vrouwen en jonge moeders van de verschillende ziekenfondsen te vergelijken. Zo kan je je aansluiten bij een ziekenfonds dat het beste bij je past en interessante babyvoordelen biedt. Om te voorkomen dat je bevalling ontzettend duur wordt, sluit je ook best een hospitalisatieverzekering af vóór je zwanger wordt. Verzekeraars hebben namelijk een wachttijd na aansluiting. Sluit je je pas aan als je reeds zwanger bent? Informeer dan bij je verzekeraar onder welke voorwaarden je nog een (gedeeltelijke) terugbetaling kan krijgen.
2. Gynaecoloog en vroedvrouw
Tijdens je zwangerschap zijn er drie à vier echografieën waarvoor je sowieso bij de gynaecoloog moet langsgaan. Zoek daarom een gynaecoloog waarbij je je prettig voelt. Daarnaast kan je ook bij een vroedvrouw terecht voor pre- en postnatale opvolg momenten of als je bepaalde vragen of bezorgdheden hebt. Dankzij je ziekenfonds krijg je het bedrag dat je voor de vroedvrouw betaalt terugbetaald.
3. Kinderopvang
Een volgend puntje op de checklist zwangerschap: kinderopvang. Je kunt kiezen voor een crèche of onthaalouder. Bij een crèche zitten meestal meer kindjes, opgedeeld volgens leeftijd. Bij een onthaalouder zijn doorgaans minder kindjes. Op veel plaatsen zijn er lange wachtlijsten voor kinderopvang dus snel wezen is de boodschap!
4. Werkgever
Ben je zwanger en heb je vast werk? Dan is het belangrijk om je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Dit kan via een aangetekende brief, maar een attest van je gynaecoloog of arts volstaat ook. Zolang de brief maar de vermoedelijke bevallingsdatum vermeldt. Van zodra je je zwangerschap bekend maakt, geniet je van een aantal wettelijke beschermingen. Zo kan je werkgever je bijvoorbeeld niet ontslaan tot één maand na je moederschapsverlof.
5. Perinatale kinesitherapie
Bij de kinesitherapeut kan je terecht voor prenatale zwangerschapsgymnastiek en ademhalingstechnieken die je tijdens je bevalling helpen om de weeën op te vangen. De postnatale sessies zijn dan weer goed voor je herstel. Via je ziekenfonds krijg je een aantal consultaties deels terugbetaald.
6. Kraamhulp
Ook kraamhulp is één van de dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap. Kraamhulp zorgt ervoor dat de thuiskomst met je baby zo rustig mogelijk kan verlopen, door te helpen met allerlei niet-medische taken. Denk aan je baby een badje geven, boodschappen doen, broer of zus naar school brengen, zodat jij kan genieten van welverdiende rust. Je hebt meestal recht op tachtig uur kraamhulp verspreid over vier maanden, van één maand voor je bevalling tot drie maanden daarna. Voor een tweeling heb je recht op dubbel zoveel uren.
Regel dit op tijd, want net zoals bij kinderopvang zijn er lange wachtlijsten! De kostprijs van kraamhulp varieert per gezin en is afhankelijk van het netto-inkomen, je ziekenfonds en welke hospitalisatieverzekering je hebt.
7. Moederschapsverlof en uitkering
Als werknemer of ambtenaar heb je recht op vijftien weken moederschapsverlof. Als zelfstandige in hoofdberoep of als meewerkende echtgenote heb je recht op twaalf weken. Ten laatste zeven weken voor de uitgerekende bevallingsdatum moet je daarvoor een medisch attest aan je werkgever bezorgen. Daarop moet de vermoedelijke geboortedag en de begin- en einddatum van je verlof vermeld staan.
Tijdens je ouderschapsverlof zorgt je ziekenfonds voor je uitkering. Je kunt dit ten vroegste zes weken voor de bevalling aanvragen. Bezorg een medisch attest met je vermoedelijke bevallingsdatum en daarna krijg je een invulblad toegestuurd.
8. Cadeautjes
Tijdens je zwangerschap kan je een geboortelijst aanmaken met spullen die je nodig hebt voor je kindje. Wie graag een cadeautje wil kopen voor je kindje, kan op die manier iets kiezen waar je oprecht blij mee bent. Je kunt een geboortelijst aanmaken bij een fysieke winkel, maar ook digitaal. Als je hier nog vragen over hebt, ga je best eens langs in een fysieke winkel. Ook je ziekenfonds biedt je een geboortegeschenk. Wat dit precies is, varieert van ziekenfonds tot ziekenfonds.
9. Geboorteplan
Een geboorteplan helpt een beeld te schetsen van hoe je graag wil bevallen: thuis bevallen, in het ziekenhuis, in een bevallingsbad, met of zonder verdoving enzoverder. Je bezorgt dit plan aan je gynaecoloog of vroedvrouw zodat ze zo goed mogelijk rekening kunnen houden met jouw wensen.
10. Ziekenhuistas
Vanaf week 35 is het handig om je ziekenhuistas klaar te hebben. Doe dit ook als je van plan bent om thuis te bevallen, want je weet nooit dat je toch onverwachts naar het ziekenhuis moet. Vergeet ook de nodige documenten niet en natuurlijk de benodigdheden voor je kindje.
11. Geboortekaartje
Tijdens je zwangerschap kan je ook een mooi geboortekaartje kiezen voor je kleine spruit. Zodra je bent bevallen, hoef je alleen nog de datum, gewicht, lengte en dergelijke aan te vullen en dan kan je de kaartjes laten drukken. Hier vind je alvast een checklist geboortekaartjes versturen!
12. Erkenning
Zodra je kindje is geboren, moet het ook officieel aangegeven worden bij de burgerlijke stand van je gemeente waar het geboren is. Als je niet getrouwd bent, maar wel wilt dat je partner de officiële vader van je kindje is, dan dien je samen de ongeboren baby te erkennen tijdens de zwangerschap.
13. Ziekenfonds
Heb je de geboorteakte in handen? Stuur ze dan direct door naar je ziekenfonds. Op basis daarvan berekenen ze de exacte duur van je moederschapsverlof en wordt je kindje direct ingeschreven als persoon ten laste. Vanaf dan kan je ook genieten van de babyvoordelen van je ziekenfonds.
14. Geboorteverlof
Van je kindje genieten is natuurlijk leuker met z’n twee! Om het geboorteverlof van je partner te regelen, breng je de werkgever en het ziekenfonds op de hoogte. Je partner moet ook het inlichtingenblad invullen om een uitkering te kunnen ontvangen.
Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij de komst van een baby. Deze checklist zwangerschap kan je alvast een handje helpen!