Eerst en vooral willen we benadrukken dat alle fietsstoeltjes die reglementair op de Europese markt worden verkocht ook gewoon veilig zijn. Consumentenbond heeft in 2016 nog een veiligheidstest gedaan, maar merkte geen veiligheidsinbreuken op. Daarom heeft het deze testen sindsdien opgeschort. Dat fietsstoeltjes veilig zijn, hoeft eigenlijk niet te verbazen. Alle fietsstoeltjes moeten per slot van rekening aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344 voldoen. Desondanks is lang niet elk fietsstoeltje even geschikt of comfortabel. We helpen je bij het kiezen van de beste fietsstoeltjes.
Achterzitjes krijgen de voorkeur
In de eerste plaats heb je natuurlijk de keuze tussen voor- en achterzitjes. Zoals eerder gezegd zijn het alle twee veilige opties, maar toch verkiezen wij een achterzitje. Het kindje krijgt dan minder wind te pakken, je behoudt het gezichtsveld en je stuurvermogen wordt minimaal aangetast. Ook bij het afstappen wordt de fietser gehinderd en kan het al eens tot een valpartij komen. Bij een mamafiets heb je wel wat meer ruimte en speelt dit minder mee. Enkel wanneer het niet mogelijk is om een stoeltje achteraan te monteren, kan je een voorzitje overwegen.
Rekening houden met het gewicht
Omdat alle fietsstoeltjes in principe aan de veiligheidsnormen voldoen, is het vooral een kwestie van in functie van de gewichtsklasse te kiezen. Daarbij heb je de keuze tussen de typevermeldingen C15, A22 en A15. Een A22-fietsstoeltje krijgt de voorkeur. Dit zijn de stoeltjes die gemaakt zijn voor achterop de fiets en ze zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 22 kilogram. Hun bouwkwaliteit ligt hoger en je hebt er langer plezier aan. De andere twee klassen zijn slechts geschikt voor kinderen tot 15 kilogram. Gebruik in ieder geval nooit een fietsstoeltje waarvoor je kind al te zwaar is. Dan is de veiligheid niet gegarandeerd.
Er zijn overigens ook fietsstoeltjes die meer dan 22 kilogram kunnen dragen. Onder andere bij Hollandbikeshop kan je fietsstoeltjes kopen die tot 35 kilogram kunnen dragen. Vaak is de bagagedrager hier echter niet voor geschikt. Ook dat is dus iets om rekening mee te houden als je het beste fietsstoeltje zoekt.
Comforteisen stellen
Zoals ook al uit het onderzoek van Consumentenbond bleek, zijn er vooral verschillen op comfortniveau. Hiermee mag je dan ook zeker rekening houden. Een fietszitje met een aangenaam zitvlak is bijvoorbeeld een pluspunt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan voorgeboorde gaten en pluggen zodat je het eenvoudig kan monteren en demonteren. Stoeltjes die je aan het frame moet bevestigen zijn over het algemeen comfortabeler omdat ze minder schokken. Zij krijgen dan ook de voorkeur op fietsstoeltjes die je aan de bagagedrager moet bevestigen.
Aandacht voor de voetjes
Waar je wel nog even op moet letten, is of de voetensteunen verstelbaar zijn en voldoende bescherming bieden. Kijk daarbij ook naar het interval waarbinnen het regelbaar is. Vier centimeter is toch wel het maximum. Het is per slot van rekening niet de bedoeling dat de voetjes in de spaken terechtkomen. Ga ook de breedte van de verstelbare voetriempjes na. Om goed te houden, moeten ze bij voorkeur toch anderhalve centimeter breed zijn. Als het fietsstoeltje geen verstelbare voetensteunen heeft, moet je fiets zeker over wielbescherming beschikken.