bedplassen

Zo ga je om met bedplassen

  • Baby
  • mei 6, 2021
  • Comments Off


Als je op een goede manier omgaat met bedplassen, kan je kind hier waardevolle vaardigheden uit halen. De sleutel tot de aanpak van bedplassen is je kind de verantwoordelijkheid te laten nemen voor het opruimen en het voorkomen van bedplasongelukjes.

Behandel je kind altijd met positiviteit en respect

Als je je kind niet veroordeelt voor het feit dat hij in zijn bed heeft geplast, komt er geen lading op bedplassen te liggen en wordt het probleem niet groter dan nodig. Maak je kind dan ook geen verwijten als het weer een keer gebeurd is en beschuldig hem ook vooral niet. Neem het natte bed als een gegeven en verschoon het samen in een positieve en respectvolle sfeer. Kijk ook met elkaar wat jouw kind helpt om bedplassen te voorkomen en wat hij kan doen als het wél een keer gebeurt. Hier lees je alles wat je over bedplassen moet weten.

Leer je kind het bed te verschonen

Als je kind oud genoeg is, kun je hem leren om zijn eigen bed te verschonen. Dit zal hem minder gestrest maken bij het idee dat hij weer naar jou moet komen om te vertellen dat hij in zijn bed heeft geplast. Want hoe positief en respectvol je ook met de situatie omgaat, je kind zal zichzelf waarschijnlijk wel vertellen dat het niet oké is dat hij in zijn bed plast.

Laat je kind de matrashoes, matrasbeschermer en het andere beddengoed verwijderen nadat hij naar het toilet is geweest om zichzelf schoon te maken. Je kunt je kind ook laten zien hoe de wasmachine werkt, maar het vuile beddengoed in een wasmand laten doen werkt ook. Zorg ook voor een reserveset beddengoed, zodat je kind dat kan gebruiken. Veel kinderen lukt het wel om een schone matrasbeschermer en -hoes aan te brengen. Alleen het dekbedovertrek kan lastig zijn. Je kunt eventueel een schoon dekbed in de slaapkamer hebben, zodat je kind dit alleen op bed hoeft te leggen. Zorg ervoor dat dit dekbed niet te zwaar is.

Reserve slaapplaats

Het kan handig zijn om een tijdelijke slaapplaats voor je kind te hebben als je de matras hebt moeten reinigen en dit tijd nodig heeft om te drogen. Zo hoeft bedplassen geen panieksituatie te worden.

Erken je kind

Zolang je kind zich zelfverzekerd voelt bij het volgen van deze stappen, zal het alles hebben wat het nodig heeft om bedplassen te overwinnen en er op een positieve manier van te leren. Vergeet daarom niet om hem te vragen of hij trots is dat hij zelf zijn bed kan verschonen.

Previous «
Next »