babyschoentjes

Waar moet je op letten bij de aanschaf van baby- en kinderschoenen?

  • Baby
  • mei 17, 2021
  • Comments Off

Het kopen van baby- en kinderschoenen kan moeilijk zijn. Of het nu gaat om schattige babyslofjes, jongens schoenen of schattige laarsjes voor je dochter: vooral online valt het niet altijd mee om direct het juiste schoeisel voor je kleine te kopen. Het verstandigst is het dan ook om naar een expert te gaan om bijvoorbeeld kinderschoenen van Shoesme te kopen, kijk maar eens op shoesme.nl. Daar vind je veel tips over waar je op moet letten bij het kopen van kinderschoenen, hieronder trouwens ook!

Andere eisen dan aan volwassen schoenen

Schoenen voor kinderen moeten aan andere eisen voldoen dan schoenen voor volwassenen. Niet alleen om de juiste support te kunnen geven, zonder aan bewegingsvrijheid te moeten inboeten, maar degelijke schoenen voor een kind zijn ook belangrijk om de groei en ontwikkeling van de voeten te ondersteunen.

De zool van een kinderschoen

De zool van een kinderschoen wat flexibeler zijn die van een volwassenen, zodat de kleine er goed mee kan bewegen tijdens het lopen en spelen. Een stugge zool zorgt ervoor dat het kind moeilijk kan lopen, wat zelfs invloed kan hebben op latere leeftijd. Daarnaast moet een kinderschoen rond de hiel vaak wat steviger zitten. Zo blijft de voet van je kindje stevig op zijn plaats en kan de enkel niet makkelijk verzwikken.

De voet verandert tijdens de eerste jaren van groei

De voet van een kind gaat door allerlei verschillende stadia tijdens de groei. Het is belangrijk dat je weet wat die stadia zijn, zodat je er rekening mee kunt houden als je nieuwe kinderschoenen gaat kopen. Zo bestaan bij baby’s de voeten voor een heel groot deel uit kraakbeen. Hierdoor heeft een baby bijzonder soepele gewrichten, waardoor het kindje dus extra lenig is. Dit kraakbeen wordt tussen 3 en 7 jaar omgezet in bot.

Vetlaagje rond de voetjes

Om bovengenoemd kraakbeen te beschermen, zit er een vetlaagje rond de voetjes van een baby. Deze vetlaag verdwijnt als het kindje drie jaar is. Vanaf dat moment gaan de voeten van een peuter er steeds minder plat uitzien en krijgen ze meer vorm. Rond de 7 jaar hebben de meeste kinderen geen platte voeten meer, maar dit kan ook wat langer duren bij sommigen.

Stand van benen en voeten verandert ook

Ook de stand van de benen en voeten verandert naarmate een kind ouder wordt. Tot de twee jaar staan de benen namelijk in een zogenaamde O-stand, dit komt neer op voeten die uit elkaar staan en knieën die naar buiten zijn gebogen. Tussen de twee en zes jaar staan de benen van een kind dan juist weer vaak in een X-stand. Hierbij zijn de knieën juist naar binnen geknikt. Als de beentjes van een O-stand naar een X-stand gaan, staan deze tijdelijk recht. Tussen de vijf en zeven jaar, gaan die benen dan opnieuw recht staan, en dan voor goed.

De voeten van een peuter groeien in een enorm snel tempo. Het is daarom aan te raden om elke twee tot drie maanden te controleren of de schoenen en sokken nog passen. Je kan thuis de schoenmaat van je kindje bepalen door de lengte van de voet in centimeters te meten. Het gaat dan om de afstand tussen de hiel en de grote teen. Laat je peuter op een vel papier staan en teken de omtrek van zijn voet, dat meet het makkelijkste. Ook in een schoenenwinkel kun je een meting laten uitvoeren om zeker te weten dat je de juiste schoenen kiest. Deze maat kun je dan ook aanhouden als je online schoenen gaat kopen. Kijk dus altijd naar de centimeters en niet naar de andere maten. Daar hanteert namelijk elk merk een andere tabel voor, waardoor je nooit zeker weet welke je moet hebben. Bij centimeters zou het altijd moeten kloppen.

Previous «
Next »