Thuis bevallen… Gelukkig kan dit in Nederland zonder problemen zolang je geen medische indicatie hebt gekregen en je langer dan 37 weken zwanger bent. Tijdens de bevalling in je eigen bed wordt je bijgestaan door goed opgeleide verloskundigen en kraamverzorgenden, die je helpen mochten er complicaties optreden.
Over het thuis bevallen zijn de meningen nogal verdeeld: de ene vrouw vind het prettig om thuis te bevallen, de ander voelt zich zekerder in het ziekenhuis.
In dit artikel zullen we je informatie geven over de voor- en nadelen van het thuis bevallen, zodat je zelf kunt beslissen waar jij het liefst je baby krijgt.
Voordelen van thuis bevallen
Als eerste zullen we je de voordelen van thuis bevallen noemen, want dat zijn er een hele hoop!
* Thuis of in het ziekenhuis bevallen; bewezen is dat het qua veiligheid niet uitmaakt of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. In beide gevallen is er professionele hulp aanwezig.
* Mochten de weeën zijn begonnen, dan hoef je niet in een auto naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te rijden.
* Tijdens het wegpuffen van de weeën kun je je vrij bewegen, in het ziekenhuis ben je gebonden aan regels.
* Je kunt in je eigen vertrouwde omgeving bevallen; dit kan stress verminderen, je hebt geen last van ziekenhuisbacteriën waardoor de kans op infecties verkleint en daardoor zal de nabloeding ook minder zijn.
* De kans op een natuurlijke bevalling is veel hoger, zonder medische ingrepen
* Je bepaalt zelf wie wel en wie niet aanwezig is tijdens het bevallen.
* Na de bevalling zullen de verloskundige en kraamverzorgster alles opruimen en verschonen, zodat je samen met je baby in je eigen bed kunt bijkomen.
* Het thuis bevallen wordt volledig vergoed door de verzekering; geen extra kosten dus!
* In de meeste gevallen kijken vrouwen positiever terug op een thuis bevalling, dan een bevalling in het ziekenhuis.
Nadelen van thuis bevallen
Naast voordelen zijn er natuurlijk ook een paar nadelen van thuis bevallen.
* Mochten er complicaties optreden tijdens de bevalling, dan zal je alsnog naar het ziekenhuis moeten reizen. In de meeste gevallen kan dit met eigen vervoer. Mocht er een spoedsituatie ontstaan, dan zal de verloskundige zorgen voor een ambulance.
* Bij een thuis bevalling kun je geen aanspraak maken op medische pijnbestrijding, zoals de ruggenprik of andere injecties. Deze kun je alleen in het ziekenhuis krijgen. Je zult je toevlucht moeten zoeken tot pijnstillingsmethoden zonder medicijnen, zoals ontspanningstechnieken en acupunctuur.
Zo zie je maar weer dat er aan het thuis bevallen een hele hoop voordelen zitten en je ten allen tijde wordt begeleid door professionele hulp.
Maar uiteindelijk moeten vrouwen zelf kiezen of ze thuis of in het ziekenhuis bevallen; alleen zij weten waar ze zich het prettigst en veiligste voelen.