Wat is ontzwangeren

Wat hoort er bij ontzwangeren?

  • Baby
  • september 7, 2022
  • Comments Off

Die negen maanden zwangerschap zijn waarschijnlijk voorbij gevlogen en nu moet je wennen aan je leven als kersverse mama. Je moet nog wennen aan het nieuwe ritme en ondertussen heeft je lichaam natuurlijk ook tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Dit wordt ook wel ontzwangeren genoemd. Wat is ontzwangeren precies? Hoelang duurt het? En wat hoort er bij ontzwangeren? Je leest er alles over in deze blogpost!

Wat is ontzwangeren?

Dit betekent dat je lichaam herstelt van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap en bevalling heeft je lichaam het immers flink te verduren gehad. Je organen hebben ruimte moeten maken voor je baby, je hebt last gehad van diverse zwangerschapsklachten en ook je hormoonhuishouding is flink in de war geschud. Dat is natuurlijk allemaal niet niks. Daarom kan je in de periode na je zwangerschap nog last hebben van klachten. Deze klachten horen erbij en zorgen ervoor dat je lichaam kan herstellen.

Wat hoort er bij ontzwangeren

Hoelang duurt ontzwangeren?

Er wordt wel eens gezegd dat je net zolang nodig hebt om te herstellen van je zwangerschap als dat je zwanger bent geweest. Dit zou betekenen dat ontzwangeren ook negen maanden duurt. Echter is het belangrijk om te weten dat iedere vrouw uniek is en dat geldt ook voor ontzwangeren. Waar de één meteen na de bevalling alweer op de been is, heeft de ander veel meer tijd nodig. Vergelijk jezelf niet met anderen en luister goed naar je lichaam want dit bevordert het herstel.

Wat hoort er bij ontzwangeren?

Zowel direct na de bevalling als tijdens de maanden na je zwangerschap kan je last hebben van de volgende symptomen:

1. Naweeën

Tijdens de bevalling heb je weeën, maar ook na je bevalling kan je last hebben van samentrekkingen van je baarmoederspier. Dit worden ook naweeën genoemd. Dikwijls zijn naweeën minder pijnlijk dan gewone weeën, maar je kunt er ook veel last van hebben. De meeste vrouwen ervaren deze pijn de eerste dagen na de bevalling als hevige menstruatiepijn.

alles over ontzwangeren

Ook al zijn naweeën erg vervelend, ze hebben wel een belangrijke functie. Ze zorgen er namelijk voor dat je baarmoeder zich reinigt en de placenta wordt uitgedreven. Daarnaast neemt je baarmoeder door de naweeën weer haar normale grootte aan. Dikwijls gaan naweeën gepaard met bloedverlies, wat ook lochia wordt genoemd.

2. Lochia

Na de bevalling kan je tot zes weken lang bloed en wondvocht verliezen. Dit komt door de wond die de placenta in je baarmoeder heeft gemaakt. Lochia noem je ook wel kraamvloed of kraamvocht. Om die reden is het, vooral in het begin, nodig om een kraamverband te dragen. Dit verband is groter en dikker dan standaard maandverband en dat heb je ongetwijfeld nodig. Zodra het bloedverlies minder wordt, kan je overstappen naar gewoon maandverband.

3. Een pijnlijke vagina

Na de bevalling kan je vagina erg pijnlijk zijn en opgezwollen aanvoelen, zeker als je ingeknipt of ingescheurd bent, of als je hechtingen hebt. Daarnaast kan je een pijnlijk en branderig gevoel ervaren tijdens het plassen. Je kunt dit verlichten door lauwwarm water langs je vagina te laten lopen. Dit verdunt de urine waardoor het plassen minder pijnlijk is.

4. Urineverlies

Tijdens je bevalling zijn je bekkenbodemspieren slapper geworden. Hierdoor worden de sluitspieren van je blaas minder goed ondersteund en kan je na je bevalling last hebben van ongewenst urineverlies, bijvoorbeeld als je moet niezen. Gelukkig herstellen je bekkenbodemspieren meestal vanzelf. 

5. Kraamtranen

Niet alleen tijdens je zwangerschap maar ook na je bevalling veranderen je hormonen, en dat beïnvloedt hoe je je voelt. Als kersverse mama heb je er ineens een ontzettend grote verantwoordelijkheid bij. Daarnaast kan de bevalling ook een flinke indruk op je hebben achtergelaten. Daarom hebben veel vrouwen tijdens de eerste week na hun bevalling last van huilbuilen, ook wel kraamtranen genoemd. Je kunt je hierbij ook angstig of somber voelen. Meestal gaat dit vanzelf over. Blijf je hier last van hebben? Bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts.

6. Obstipatie

Na je bevalling kan zowel plassen als poepen nog niet helemaal vlot gaan en dit kan zelfs pijnlijk zijn. Echter is het belangrijk om naar het toilet te gaan wanneer je aandrang voelt, want anders kan je geconstipeerd raken. Neem rustig je tijd en probeer zeker niet te veel druk te zetten. Om je ontlasting zacht te houden, is het belangrijk dat je voldoende water drinkt en vezelrijk eet. 

ontzwangeren

7. Aambeien

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap al last van aambeien, maar ook na je zwangerschap kan je er last van hebben. Dit komt door het harde persen tijdens je bevalling. Gelukkig zijn aambeien over het algemeen onschuldig. Heb je er last van? Dan kan je aambeienzalf gebruiken. Wanneer de last erger wordt, doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan.

8. Haaruitval

Ook haaruitval is een van de symptomen van ontzwangeren. Wanneer je zwanger bent, zorgen je hormonen er namelijk voor dat je haren minder uitvallen dan normaal. Als je hormoonhuishouding na je bevalling opnieuw verandert, zorgt dit voor meer haarverlies. Geen paniek want echt kaal zal je niet worden, maar schrik niet wanneer er ineens veel meer haren op de badkamervloer liggen dan normaal.

9. Vermoeidheid

Het is niet abnormaal dat je je na de bevalling erg moe voelt. Je lichaam heeft het zwaar gehad en de gebroken nachten zijn natuurlijk ook vermoeiend. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd neemt om uit te rusten. Ga bijvoorbeeld slapen als je baby ook slaapt en wissel de nachten met je partner af zodat je ook af en toe een nachtje kunt doorslapen.

10. Vergeetachtigheid

Niet alleen je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na je zwangerschap, maar ook je hersenen. Hierdoor kan je vergeetachtiger zijn dan normaal. Sommige vrouwen hebben hier tijdens de zwangerschap al last van, wat ook zwangerschapsdementie wordt genoemd. Deze vergeetachtigheid wordt veroorzaakt door de hoeveelheid progesteron in je lichaam. 

Tijdens je zwangerschap heb je meer progesteron in je lichaam en na je zwangerschap duurt het even voordat het terug uit je lichaam is. Daardoor kan je soms nog wat vergeetachtig zijn. Gelukkig hoef je je hierover geen zorgen te maken want je geheugen komt meestal terug. 

11. Een buikje

Na je zwangerschap wil je natuurlijk graag je oude (strakke) buik terug, maar jammer genoeg is je buik na de bevalling niet direct weer in shape. Het duurt ook even voordat de zwangerschapskilo’s verdwenen zijn. Je buikspieren hebben namelijk tijd nodig om te herstellen en ook je baarmoeder moet zijn normale grootte weer terugkrijgen. Dit gaat niet van vandaag op morgen. Geef je lichaam de tijd om zich te herstellen en ga niet direct intensief sporten. 

dit is ontzwangeren

We zeiden het al eerder: ontzwangeren kost tijd. Je kunt je lichaam wel helpen bij dit herstel door genoeg rustmomenten te pakken, goed voor je lichaam te zorgen en tijd voor jezelf te nemen. Durf ook aan te geven wanneer het je allemaal te veel is en durf om hulp te vragen. Je partner, familie, vrienden of de kraamhulp zullen gerust een middagje willen oppassen zodat jij de nodige rust kunt nemen. 

Previous «
Next »