eerste week na de bevalling

De eerste week na de bevalling

  • Baby
  • april 13, 2017
  • Comments Off

De eerste week

In de eerste week na de bevalling komt er ontzettend veel op je af. Dikwijls zit je nog in een roes en zit je lichaam nog vol met hormonen om over het herstel van de bevalling maar te zwijgen. De kraamtijd heb je echt nodig om alles weer een beetje op te rit te krijgen en je lichaam de kans te geven zich te herstellen.
Kraamhulp kan hierbij helpen, maar ook de hulp van de vader is zeer belangrijk.

Kraamhulp is er voor moeder en kind. Ze helpen je met borstvoeding geven, maar houden ook nauwlettend de gezondheid van je baby in de gaten. Tevens geven ze de vader wat tips, zodat jullie het strakjes goed alleen af kunnen.

Wat kan je verwachten in die eerste week na de bevalling?

Wat je kan verwachten verschilt natuurlijk per vrouw. Wijs is het wel, zeker als het je eerste kindje is, om er rekening mee te houden. Op die manier heb je een houvast.

Naweeën

Sommige vrouwen hebben na de bevalling last van naweeën. Naweeen zijn samentrekkingen van de baarmoederspieren en zullen de baarmoeder na de bevalling laten slinken. Deze samentrekkingen kunnen pijnlijk zijn en komen vaker bij een tweede of derde kindje voor dan na de bevalling van de eerste.

Stuwing

Bij stuwing zijn de borsten gespannen en zitten ze vol. Dit kan pijnlijk zijn. De borsten voelen ook altijd warm aan en doet ze het vaakst op de derde dag na de bevalling voor. Borstvoeding geven kan de pijnklachten verminderen, maar ook kolven. Na het voeden koude kompressen op de borst leggen wil de pijn en zwelling ook nog wel eens verminderen.

Ongevraagd advies

De eerste week leent zich ook voor verhalen van anderen en het ongevraagd advies. Allemaal goed bedoelt, maar de ervaring leert dat je als moeder zelf wel weet wat je doen moet en je de tijd moet nemen om het te ervaren zoals het op jou afkomt.

Geniet van je kind en bouw een band op

Het belangrijkste is om vooral in dat prille begin, ondanks pijntjes en kwaaltjes, te genieten van je kind. Hou het eten je aan en bouw een band op, maar bovenal neem de rust die je geboden wordt. Het is namelijk zo voorbij. Plan de kraambezoeken zo in dat jij en je kind nog aan de rust toekomen. Het bezoek heeft daar echt wel begrip voor.

Previous «
Next »