eerste tandjes baby

Baby’s en tandjes: alles wat je hierover moet weten

  • Baby
  • september 15, 2020
  • Comments Off

Veel jonge ouders vragen zich af, zeker als ze voor het eerst moeder en vader worden, wanneer de eerste tandjes baby doorkomen en hoe het tandjes poetsen baby goed uitgevoerd wordt. Wat zijn precies de symptomen eerste tandjes? Wanneer komen tandjes door? En wat betekent het verschijnen van de eerste tandjes baby voor de overgang van borstvoeding naar flesvoeding en het in shape komen na zwangerschap?

Wanneer komen tandjes door?

Bij baby’s verschijnen de eerste tandjes tussen de vier en zeven maanden. Belangrijke symptomen eerste tandjes zijn diverse ongemakken die je baby ervaart. Bekende verschijnselen die de eerste tandjes baby aankondigen zijn veelvuldig kwijlen, regelmatige huilen van je baby en druilerig gedrag, het opzwellen van het tandvlees, problemen met het doorslapen en een baby die (vaker) weigert om te eten. Koorts, uitslag in de luier en diarree zijn – hoewel er weleens anders beweerd wordt – niet per se tekenen dat je baby zijn of haar eerste tandjes krijgt.

De klachten verlichten

Als je baby voor het eerst tandjes krijgt, is dat een goed moment voor de overgang van borstvoeding naar flesvoeding. De tandjes kunnen bij het voeden namelijk pijnlijk zijn voor je tepels. De klachten van een baby verlichten bij het doorkomen van tandjes is ook een aandachtspunt. Koop voor je baby een goede bijtring, zodat je kleintje tegendruk kan geven op de tanden om de pijn wat te verzachten. Je baby iets kouds geven, zoals koude melk of yoghurt, verlicht ook de pijn. Verder helpt een tandmassage. Was je handen en masseer het tandvlees rond het gebit. Een andere optie is om een speciaal pijnbestrijdingsmiddel te kopen voor je baby. Een bekend medicijn is Dentinox. Dit middel doe je op een wattenstokje en kun je dan aanbrengen op de kaakgedeelten waar de tandjes doorkomen. Een veelgebruikt middel is ten slotte ook een zetpil met paracetamol toedienen. Doe dit natuurlijk wel in de juiste dosering en geeft je kleintje geen paracetamol als hij of zij flinke koorts heeft.

Tandjes poetsen baby

Veel jonge ouders vragen zich af hoe het tandjes poetsen baby aangepakt moet worden. Belangrijk is in elk geval om meteen mert tandenpoetsen te beginnen als je baby de eerste tandjes krijgt. Het tandglazuur van pasgeboren baby’s is namelijk erg kwetsbaar, omdat het nog niet voldoende uitgehard is. Poets de tandjes dagelijks met een zachte borstel, vergeet de randjes bij het tandvlees niet en gebruik natuurlijk speciale babytandpasta.

Previous «
Next »