tips voor het doorslapen van je baby

Wanneer begint je baby met doorslapen? Informatie & adviezen

  • Baby
  • augustus 30, 2020
  • Comments Off

Wanneer je net vader of moeder bent geworden, begint een onrustige tijd waarbij je zelf een hoop nachtrust moet inleveren. Het is even wennen, want voortaan moet je veelal maandenlang een of meermalen ’s nachts je bed uit om de baby te voeden. Een pasgeboren baby beschikt nog niet over een vast dag- en nachtritme, dus daarom zijn middagdutjes met je baby een tijdlang nodig. En natuurlijk is ook het zindelijk worden iets wat aandacht vereist. Maar hoe zit het precies? Wanneer gaat je baby doorslapen? En hoe kun je het doorslapen stimuleren? Gebruik onderstaande tips voor het doorslapen van je baby!

Wanneer gaat je baby doorslapen?

De vraag wanneer gaat je baby doorslapen is voor jou als ouder belangrijk, omdat je dan zelf tot rust kunt komen en de middagdutjes met je baby afgebouwd kunnen worden. Baby’s slapen gemiddeld de hele nacht door als ze een half jaar oud zijn. Rond de leeftijd van zes maanden slapen de meeste kleintjes acht uur aaneengesloten door, bijvoorbeeld van 22.00 tot 6.00 uur. Als baby’s rond de negen maanden zijn, kan het aantal aaneengesloten slaapuren oplopen naar zo’n elf tot twaalf uur. En dat is natuurlijk voor jou als ouder lekker. Je hebt je eigen nachtrust weer terug en kunt zelfs ’s avonds een stukje eigen tijd inplannen!

Verlatingsangst bij baby’s

Wanneer je kleintje rond de negen maanden is, is de kans groot dat je baby verlatingsangst krijgt. Hierbij worden baby’s dan midden in de nacht wakker en beginnen ze te huilen. Ze zijn bang dat hun moeder en/of vader hen verlaat. Als dit gebeurt, dan is de beste aanpak om even naar de babykamer te gaan en je kindje gerust te stellen. Doe dit kort, want anders denkt je baby dat huilen een manier is om langdurige aandacht van je te krijgen. Je baby geruststellen is dus voldoende, om daarna meteen weer weg te gaan!

Adviezen om je baby beter te laten doorslapen

Een van de beste tips voor het doorslapen van je baby is om de babykamer prikkelarm, rustig en veilig in te richten. Zorg voor een stille kamer, die goed verduisterd kan worden. Qua kleuren hebben lichte en rustige kleuren de voorkeur. Belangrijk is verder het matras: deze moet goed stevig zijn. Een van de andere beste tips voor het doorslapen van je baby is om zoveel mogelijk regelmaat in de dagstructuur aan te brengen. Zo creëer je een voorspelbare omgeving en voelt je baby zich veiliger. Creëer een vast bedritueel, eventueel door elke keer hetzelfde liedje te zingen voor je baby.

Previous «
Next »