Echo's tijdens de zwangerschap

Alles over echo’s tijdens de zwangerschap

  • Baby
  • mei 24, 2022
  • Comments Off

Tijdens je zwangerschap kijk je reikhalzend uit naar de komst van dat kleine wondertje.
Elke dag opnieuw verandert je lichaam en elke dag opnieuw ontwikkelt dat kleine baby’tje zich verder tot het klaar is om jullie te ontmoeten. De echo’s tijdens de zwangerschap zijn dan ook een uitgelezen kans om toch al even je kleine spruit te kunnen bewonderen en de ontwikkeling op de voet te volgen.
We zetten alles over echo’s hieronder graag even voor je op een rijtje.

echo schadelijk voor de baby

Hoe werkt een echo?

De echo, afkorting van echoscopie, of het ultrageluidsonderzoek maakt gebruik van hoogfrequentie geluidsgolven die de plek in je lichaam die moet onderzocht worden zichtbaar maken op een beeldscherm. Om de ontwikkeling, groei en eventuele afwijkingen van je baby te kunnen nagaan, is dit onderzoek op bepaalde tijdstippen tijdens de zwangerschap aangewezen. Een echo kan uitgevoerd worden door je gynaecoloog of verloskundige, maar ook door je eigen arts of een echoscopist.

Welke echo’s zijn er?

Er zijn heel wat verschillende echo’s te onderscheiden die elk hun eigen doel hebben op een bepaald tijdstip van de zwangerschap. Op de vraag wanneer krijg je een echo kan je gynaecoloog of verloskundige je op basis van jouw zwangerschap en persoonlijke medische toestand een passend antwoord geven. Op de vraag welke echo’s zijn er kan je hieronder het antwoord vinden.

Inwendige of uitwendige echo

In de eerste plaats kunnen we een onderscheid maken tussen een inwendige of uitwendige echo. Bij een inwendige echo wordt de echokop via de vagina ingebracht, bij een uitwendige echo daarentegen wordt de echokop tegen de onderbuik gedrukt. Veel vrouwen verkiezen de uitwendige echo omdat deze in geen geval pijnlijk is en minder oncomfortabel aanvoelt.

De vroege echo

Als er bepaalde medische aanwijzingen zijn, kan op 6 tot 7 weken zwangerschap beslist worden een vroege echo uit te voeren. Hierbij wordt nagegaan of het hartje van de baby klopt en of de baby in de baarmoeder zit. Een eerdere miskraam, een vermoeden van buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een vruchtbaarheidsbehandeling of ongewoon bloedverlies kunnen hiertoe aanzetten.

De termijnecho

Wellicht de meest bekende echo is de termijnecho. Door het meten van de baby kan men zien hoe ver de vrouw in de zwangerschap zit en kan de evolutie en de hartslag van de baby nauwgezet opgevolgd worden. Het is ook tijdens de termijnecho dat nagegaan wordt of er sprake is van een meerling.

De 13 wekenecho

De 13 wekenecho laat al toe om na te gaan of de ontwikkeling van de ledematen, het zenuwstelsel en de ledematen van je baby zich goed en volgens verwachting ontwikkelen. Het is echter nog niet mogelijk om bij de 13 wekenecho al afwijkingen op te sporen, daarvoor is de baby nog te klein.

De 20 wekenecho

De 20 wekenecho heeft als voornaamste doel eventuele afwijkingen in een vroeg stadium te kunnen opsporen. Hoewel men hier nog niet alle afwijkingen kan zien, zullen het ruggetje, de wervelkolom, de botten en schedel, de armpjes en beentje en de voornaamste organen al aan een grondige controle onderworpen worden. Een open ruggetje, een aangeboren hartafwijking of een waterhoofdje bijvoorbeeld zijn tijdens de 20 wekenecho al zichtbaar.

De groei- en liggingsecho

Tijdens de groei-echo die op ongeveer 30 weken zal plaatsvinden wordt een inschatting gemaakt van de lengte die je baby zal hebben bij de geboorte, de liggingsecho op 34 tot 36 weken laat zien of de baby al met het hoofdje naar beneden ligt en dus klaar is voor de bevalling.

Echo voor de geslachtsbepaling

De echo voor de geslachtsbepaling gebeurt tijdens hetzelfde onderzoek als de 20 wekenecho. Hier kan, als de baby goed ligt, gezien worden wat het geslacht is, al kan je ook aangeven dat je dit liever als een verrassing wil houden. Er bestaat altijd de kans dat de ligging van de baby niet toelaat het geslacht te zien en je dus nog even langer in spanning blijft.

De GUO-echo

De GUO-echo, of Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek, valt niet onder de gewone echo’s tijdens de zwangerschap. Bij een verhoogd risico op een erfelijke aandoening of een complicatie die de gezondheid van de baby kan beïnvloeden, kan dit met speciale apparatuur tijdens de GUO-echo opgespoord worden.

Echo’s tijdens de zwangerschap: een 2D-echo, een 3D-echo en een 4D-echo

Welke echo’s in de zwangerschap zijn mogelijk op technisch vlak? Dit zijn er die gebruik maken van 2D, 3D en 4D.

Een 2D-echo

Bij de gynaecoloog of verloskundige zal gebruik gemaakt worden van een 2D-echo. Kenmerkend hieraan zijn de zwart-wit beelden die geen diepte vertonen en gebruikt worden voor medische toepassing.

Een 3D-echo

Een pretecho laten maken door middel van een 3D-echo laat je baby in kleur en in stilstaand beeld zien met diepte. Een leuke manier om je een goed beeld te geven van dat kleine wondertje dat zich klaarmaakt voor de geboorte.

Een 4D-echo

Een pretecho laten maken in de vorm van een 4D-echo geeft je niet alleen kleur en diepte, maar zelfs bewegende beelden. Het zien bewegen van je baby doet je nog meer verlangen naar dat eerste moment samen.

Is een echo schadelijk voor de baby?

Hoewel hier geen vaststaand wetenschappelijk resultaat voor bestaat, mag worden aangenomen dat echo’s tijdens de zwangerschap niet schadelijk zijn voor de baby. Om die reden worden echo’s enkel op op bepaalde tijdstippen uitgevoerd en niet meer dan nodig. Er wordt tijdens de echo een marge ingecalculeerd om verhoging van de temperatuur van de baby door de geluidsgolven te vermijden. Is een echo schadelijk voor de baby kan op lange termijn niet 100% sluitend genegeerd worden, toch is het raadzaam toch de meest courante echo’s te laten uitvoeren om complicaties te vermijden.

Is een echo verplicht?

Een echo is niet verplicht, maar het geeft je een goed beeld van hoe het met de gezondheid en ontwikkeling van je baby gesteld is. Daarom dat de meeste mensen ervoor kiezen dit wel te doen.

Wordt een echo vergoed?

Wanneer krijg je een echo die vergoed wordt? De 13 wekenecho en 20 wekenecho worden vanuit de basisverzekering vergoed, evenals de termijnecho. De kosten voor een echo worden ook vergoed als er om medische redenen extra echo’s zoals de groei- en liggingsecho nodig zijn. Pretecho’s vallen nooit onder de vergoeding van de basisverzekering en dienen enkel als leuke herinnering voor later.

Wat kost een echo?

In deze alles over echo’s hebben we hopelijk alle vragen waar jij mee zit kunnen beantwoorden en ben je nu helemaal op de hoogte van de geplande dates met je kleine wondertje.

Previous «
Next »