De 10 weken echo
De 10 weken echo is de eerste belangrijke mijlpaal tijdens je zwangerschap. De 10 weken echo, ook wel de termijn echo genoemd, is voor veel vrouwen namelijk de eerste kennismaking met hun kindje. Ben je benieuwd wat je van deze echo kan verwachten? In dit artikel lees je er meer over.
Wat wordt er onderzocht tijdens de 10 weken scan?
Als je 10 weken zwanger bent dan is je kindje niet langer een embryo, maar een foetus. Dit houdt in dat je kindje al een echt mini mensje met armpjes en beentjes is, en dat de organen zijn aangelegd. Aangezien na dit moment de kans op een miskraam daalt, zijn het goed doorkomen van de eerste 10 weken een belangrijke mijlpaal tijdens je zwangerschap. De 10 weken echo is dan ook een goed moment om te controleren of alles goed gaat met de baby. Zo wordt er gekeken of de baby een hartslag heeft, hoe groot je baby nu is, hoe lang je precies zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend en of er bijzonderheden in de baarmoeder en eierstokken te vinden zijn. Daarnaast kan de verloskundige tijdens de termijn echo zien of je zwanger bent van één of misschien wel meerdere kindjes. Naast dat deze echo dus veel belangrijke informatie over je zwangerschap oplevert, is het voor veel vrouwen ook de eerste keer dat ze hun kindje zien. En aangezien je baby nog alle ruimte in je baarmoeder heeft, is de kans groot dat hij enthousiast aan het bewegen is.
Waar moet je verder rekening mee houden tijdens de 10 weken scan?
Tijdens de 10 weken echo is het fijn om iemand met je mee te nemen. Je wilt dit bijzondere moment waarschijnlijk graag met iemand delen of eventueel laten filmen. Daarnaast kan het zijn dat je tijdens deze echo minder goed nieuws krijgt. In zo’n geval is het ook fijn om iemand bij je te hebben om je te steunen. Verder is het handig om je enigszins voor te bereiden op de 10 weken echo. De verloskundige zal vaak wat informatie van jou en je eventuele partner nodig hebben. Reken dus alvast de datum van je laatste menstruatie uit, zoek de gegevens van je zorgverzekering op en doe eventueel navraag bij de (schoon)ouders over het bestaan van erfelijke ziektes in de familie. Mocht je veel vragen hebben voor de verloskundige, dan kun je deze alvast op papier zetten zodat je niks zult vergeten. Ook is het handig om gemakkelijke kleding aan te trekken en van te voren wat extra water te drinken. Als je een volle blaas hebt wordt je baarmoeder iets omhoog geduwd, en is je baby extra goed zichtbaar. Vergeet tot slot niet te genieten van dit bijzondere moment. We wensen je alvast een voorspoedige zwangerschap toe!