wasbare luiers

Wat zijn de perfecte wasbare luiers voor je kind?

  • Baby
  • december 17, 2020
  • Comments Off

Wasbare luiers worden steeds meer herontdekt. Ze passen dan ook in een tijd waarin we meer met duurzaamheid bezig zijn. Waar een wasbare luier vroeger een hydrofiele doek was die je op een bepaalde manier vouwde en met veiligheidsspelden vastzette is dat tegenwoordig niet meer zo. Nu zijn het wasbare luiers die worden voorgevormd, veel handiger in gebruik en ze zijn bovendien ook nog eens een stuk beter absorberend. 

Het duurzame aspect zit hem in het feit dat je ze kunt uitwassen en dus vaak opnieuw kunt gebruiken.

Duurzaam

Wegwerpluiers zijn natuurlijk ontzettend makkelijk. Zijn ze vies, dan gooi je ze weg. Ze kosten helaas behoorlijk wat en zijn zeker niet goed voor het milieu. Doordat herbruikbare luiers recyclebaar zijn, gaan ze lang mee. Ze zijn dus op de lange duur voordeliger voor het milieu en je portemonnee. Bij die wasbare luiers denken veel mensen echter dat het een gedoe is. Dat valt mee, want tegenwoordig worden ze steeds slimmer ontworpen. Maar je ontkomt er echter niet aan dat de luiers moeten worden gewassen, en daarna gedroogd en gevouwen. 

De opties voor wasbare luiers

De keuze in wasbare luiers is enorm. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf hiervan? Allereerst maak je een keuze voor meegroeiluiers of wasbare luiers in verschillende maten, en of je voor een één- of juist tweedelige luier gaat. Wasbare luiers die met je kind meegroeien (OneSize), kun je vanaf de geboorte tot het moment dat je kind zindelijk is gebruiken. 

Meegroeiluiers

Bovengenoemde luiers hebben meestal drukknoopjes, lintjes of klittenband aan de voorkant om de luier te verstellen. Meegroeiluiers zijn goedkoper dan steeds weer nieuwe te moeten kopen als je kind groter wordt. De absorptie kan bij dit soort luiers meestal worden aangepast door het gebruik van meerdere inleggers. Dit is nodig, omdat een baby van drie maanden natuurlijk minder plast dan een peuter van twee jaar.

Wasbare luiers op maat

Als je een wasbare luier op maat wil kopen, zijn deze meestal verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL. De luier groeit dus niet mee met je kind. De maten zijn gelinkt aan het gewicht van je kind. Een L is bijvoorbeeld geschikt voor kinderen van acht tot veertien kilo. Het lastige is dat de grootte van de maat per merk verschilt. Ook een nadeel: je moet meerdere maten aanschaffen en je bent dus duurder uit. Het fijne aan ‘Sized’ luiers is dat ze perfect passen bij de maat van je kindje, waardoor ze lekvrij zijn.

Previous «
Next »