de rol van een vader tijdens de bevalling

De voordelen van betrokken vaderschap

  • Baby
  • juni 22, 2020
  • Comments Off

De rol van een vader tijdens opvoeding is nu belangrijker dan vroeger. Toen kwam veel op de moeder terecht. Van de traditionele rolverdeling van lang geleden zien we nu niet veel meer. Ook de rol van een vader tijdens de bevalling is veranderd. Je moet er toch niet aan denken dat je partner er niet bij is op het moment dat jullie kindje geboren wordt? Wat zijn zoal de voordelen van betrokken vaderschap? Wat is de rol van een vader tijdens zwangersap?

Je krijgt een betere band met je kindje

Als de rol van een vader tijdens opvoeding niet minimaal is kan hij een veel betere band met zijn kindje krijgen. Het is voor een jong kind niet fijn als hij zijn papa bijna nooit ziet. Vaders reageren vaak ook heel anders dan moeders. Dit is goed voor de ontwikkeling van een kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezond gevoel van competitie.

Ondersteuning van vrouw

De rol van een vader tijdens de bevalling is belangrijk. Het is op zich verschillend per vrouw wat een partner wat en niet mag doen. Sommige vrouwen willen tijdens de bevalling niet aangeraakt worden. Toch is het al heel prettig als de partner er gewoon bij is. Het kan enorm helpen als je als aanstaande vader even helpt bij het puffen of het weer onder controle krijgen van de ademhaling. En het moment waarop je kindje geboren wordt vergeet je je leven lang niet meer.

De zwangerschap samen beleven

De zwangerschap is iets van man en vrouw samen. De rol van een vader tijdens zwangersap is daarom zeker belangrijk. Wat denk je van samen dromen en brainstormen over bijvoorbeeld namen en de inrichting van de babykamer? De meeste vaders gaan ook wel een of meerdere keren mee naar zwangerschapsgym. Dat is alleen maar beter om je samen voor te bereiden op de bevalling en op het ouderschap.

Goed voor de gezondheid

Uit onderzoeken blijkt dat het voor vaders heel gezond is om betrokken te zijn bij hun kinderen. Dit geldt op zowel geestelijk als op lichamelijk terrein. Zeker wanneer je dit vergelijkt met vaders die zich redelijk afzijdig houden van de opvoeding van hun kind. Door veel tijd te besteden aan je kindje, leef je langer. Spelen met kinderen is dus ook goed voor jezelf.

Previous «
Next »