wasbare luiers van nappys

Alles wat je wil weten over wasbare luiers

  • Baby
  • januari 27, 2021
  • Comments Off

Steeds meer mensen kiezen voor hun pasgeboren baby wasbare luiers in plaats van de welbekende wegwerpluiers. Niet zo vreemd, want een wasbare luier past in een tijd waarin we veel met duurzaamheid bezig zijn. Waar een wasbare luier vroeger een hydrofiele doek was die je op een bepaalde manier vouwde en met veiligheidsspelden vastzette is deze dat tegenwoordig niet meer. Wasbare luiers van Nappys.nl worden voorgevormd, zijn veel handiger in gebruik en bovendien een stuk beter absorberend. Daarnaast zijn ze dus duurzaam omdat je ze kunt uitwassen en dan opnieuw kunt gebruiken, zo vaak als je maar wil.

Meegroei- of wasbare luiers

Er zijn erg veel soorten wasbare luiers. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Allereerst maak je een keuze voor meegroeiluiers of wasbare luiers in verschillende maten, en of je voor een één- of tweedelige luier gaat. Wasbare luiers die met je kind meegroeien, kun je vanaf de geboorte tot het moment dat je kind zindelijk is gebruiken. 

Meerdere inleggers

Wasbare luiers hebben meestal drukknoopjes, lintjes of klittenband op de voorkant om de luier te verstellen. Meegroeiluiers zijn goedkoper dan steeds nieuwe luiers te moeten kopen als je kind groter wordt. De absorptie kan bij dit soort luiers meestal worden aangepast door het gebruik van meerdere inleggers. Dit is nodig, omdat een baby van drie maanden natuurlijk minder plast dan een peuter van twee jaar.

Uitgedroogde huid

Fabrikanten van wegwerpluiers leggen vaak de nadruk op het belang van droge billetjes. Als een luier echter het vocht wegzuigt van babys billetjes, dan zal deze ook het vocht wegzuigen uit babys huidje. Bij wasbare luiers heerst er een veel natuurlijker klimaat en temperatuurregeling in de luier. Bovendien komen de billetjes niet in aanraking met allerlei chemische stoffen, wat ook veel beter is voor mogelijke allergische reacties. 

Eendelige luiers of tweedelige luiers

De eendelige luiers, ook wel het alles-in-een-broekje, gooi je in zijn geheel in de was na gebruik. Vergelijk het met een wegwerpluier, maar dan van stof. De nadelen: ze zijn dik, waardoor het na het wassen lang duurt voordat ze droog zijn, tenzij je een droger hebt natuurlijk. Ook gaan ze minder lang mee door het vele wassen. Tweedelige luiers bestaan uit een overbroekje en een luier en eventueel een inlegger  die je na gebruik kunt wassen of weggooien. Het overbroekje dient om het geheel waterdicht te maken en was je wanneer nodig. 

Previous «
Next »