Waar moet ik op letten bij het kopen van een babyzitje voor op de fiets

  • Baby
  • maart 29, 2018
  • Comments Off

Babyzitje voor op de fiets: informatie en tips

Vanaf welke leeftijd een baby fietsstoeltje?

Vanaf het moment dat je kindje stevig kan zitten, is het super om samen een eerste fietstocht te gaan maken. Denk eraan dat de nek-en rugspieren van je baby stevig genoeg moeten zijn om tegen het gehobbel van een fietsrit te kunnen. Daarom wordt ook aangeraden om je kindje niet voor de leeftijd van 9 maanden mee te nemen op een baby fietsstoeltje. Voor baby’s jonger dan 9 maanden bestaan er speciale beugels om je autostoel op de fiets te monteren. De veiligheid en ook het comfort van je kids staan natuurlijk voorop. Het juiste babyzitje voor op de fiets kiezen is dus belangrijk. Welke soort fietszitjes bestaan er nu en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Kies voor veiligheid

Er is een enorme keuze in fietszitjes, de ene al luxueuzer of kleurrijker dan de andere. Natuurlijk is de veiligheid van een zitje het allerbelangrijkste. Bekijk daarom even of op de fietsstoel een sticker bevestigd is die verwijst naar de Europese Norm NEN-EN 14344, dan weet je met zekerheid dat deze veilig is. Deze stoelen hebben ten eerste een drie- of vijfpuntsgordel waarmee je kindje veilig kan vastgemaakt worden. Daarnaast zijn deze zitjes met keurmerk ook voorzien van voetsteuntjes met spaakafscherming en riempjes.

Soort kinderzitje voor op de fiets

Ruim genomen, kan je fietszitjes onderverdelen in twee groepen: voorzitjes en achterzitjes.

Voorzitje

Bij een voorzitje maak je de fietsstoel aan je stuur vast. Dit type stoel is geschikt voor kinderen van ongeveer 9 tot 15 kg. Daarbij hoort een gemiddelde leeftijd van 9 maanden tot 3 jaar oud. Het leuke aan een voorzitje is dat je je baby goed in de gaten kan houden en dat je nog plaats hebt voor een fietstas op de bagagedrager. Het nadeel aan een voorzitje is dat deze het sturen veel zwaarder maakt. Vandaar dat deze enkel geschikt zijn voor de kleinere kids.

Achterzitje

Kinderzitjes die achteraan op de fiets gemonteerd worden, zijn geschikt voor kinderen van gemiddeld 9 maanden tot 6 jaar oud (ongeveer 9 – 22 kg). Om het maximum toelaatbare gewicht te kennen, kijk je beste even naar de sticker of de handleiding van de fietszit. Een zitje achterop maakt het sturen en vooral het opstappen veel gemakkelijker. Vaak zijn deze fietsstoelen ook een stuk ruimer en daarmee ook comfortabeler dan een achterzitje. Een nadeel is natuurlijk dat je je kindje minder goed in het oog kan houden. Bij het kiezen van een achterzitje is het belangrijk om na te gaan hoeveel gewicht je bagagerek kan dragen.

Extra tips

Kijk bij het kiezen van een babyzitje voor op de fiets naar het gebruiksgemak voor je baby en jezelf. Is bijvoorbeeld de bekleding van de stoel gemakkelijk te verwijderen en te wassen bij een ongelukje? Het kan ook extra comfort geven aan je baby als het stoeltje eenvoudig verstelbaar is en de gordels gemakkelijk in gebruik zijn. Bij het kiezen van een kinderzitje voor op de fiets is het ook belangrijk dat je je kindje even meeneemt. Kijk of je baby comfortabel in het zitje kan rechtzitten en of de voetjes veilig wegsteken van de spaken.

Uitgelichte afbeelding: http://www.babyproductvanhetjaar.nl/onderweg/fietszitjes/hamax-observer-fietszitje/

Previous «
Next »