Wat is de LH Piek?

  • Baby
  • juni 8, 2017
  • Comments Off

De LH piek: kort samengevat

Wanneer in de menstruatiecyclus de hoogste concentratie aan luteïniserend hormoon (ook wel het LH hormoon genoemd) in het vrouwelijk lichaam kan gemeten worden, spreken we van de LH piek. Dit LH hormoon wordt in de hersenen aangemaakt en zal de eisprong in gang zetten. Eén of twee dagen na de LH piek zal dan uiteindelijk de eisprong of ovulatie volgen. Vrouwen die zwanger willen worden hebben er dus groot belang bij dit moment te kunnen bepalen omdat ze dan de grootste kans hebben om effectief zwanger te raken. Daarvoor worden ovulatietesten gebruikt die de concentratie van LH hormoon in de urine meten. Deze testen geven 2 donkere strepen en geven dus het moment aan om in actie te komen.

Wanneer is de LH piek? De menstruatiecyclus: vier fases

De vrouwelijke menstruatiecyclus bestaat uit vier fases en duurt gemiddeld 28 dagen.
De folliculaire fase: in deze fase rijpt de eicel gedurende ongeveer 14 dagen. Op het einde van deze fase zal een eicel ongeveer 2 centimeter meten.
De ovulatiefase: deze fase kenmerkt zich door de eisprong. De rijpe follikel barst dan en de eicel komt vrij. De eicel is dan tot 24 uur na de eisprong bevruchtbaar. Na 72 uur zal het transport van de al of niet bevruchte eicel naar de baarmoeder in gang gezet worden.
De luteale fase: in deze fase zal de baarmoeder zich voorbereiden op het innestelen van een bevruchte eicel. De resten van de follikel vormen dan een geel lichaam (corpus luteum) door het luteïniserend hormoon. Dit geel lichaam maakt progesteron aan waardoor het baarmoederslijmvlies gestimuleerd wordt zich voor te bereiden op de innesteling van een bevruchte eicel.
De menstruatie: in deze fase zal een niet-bevruchte eicel afgestoten worden. Het baarmoederslijmvlies sterft dan af en wordt afgestoten. Het begin van de menstruatie zet dan ook weer een nieuwe menstruatiecyclus in gang.

De LH piek bevindt zich dus in de fase waarin de ovulatie zal plaatsvinden en duurt ongeveer 48 tot 50 uur.

Belang van de LH piek bij ovulatietesten

Een ovulatietest zal verhoogde concentratie van het luteïniserend hormoon opsporen in de urine. De ovulatietest zal een positief resultaat geven tijdens de LH piek. De eisprong zal tussen de 24 en 36 uur na een positieve ovulatietest volgen. Vrouwen die zwanger willen geraken weten dan dus binnen welke tijdspanne ze tijd hebben om eventueel kans te maken op een bevruchting van de eicel.

Previous «
Next »