Niks is lekker fase, hoe ga ik er mee om?

  • Baby
  • mei 23, 2017
  • Comments Off

Aan het begin van het tweede levensjaar van je kindje komt de bekende ‘dat lust ik niet’ fase. Een niks is lekker fase waarbij de stress van de ouders nog wel eens hoog wil schieten. Je wilt natuurlijk dat je kind gezond opgroeit maar wanneer er niks naar binnen wil wordt dit erg lastig. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je jouw dreumes weer aan het eten krijgt. De dat lust ik niet fase, hoe ga je hier het beste mee om? Hier een aantal tips en trucs die bij veel kinderen geholpen hebben.

1. Niet stressen

Je kind wil niet eten en jij raakt hierdoor in de stress. Pas op, dit werkt juist averechts. Kinderen pikken goed emoties op en wanneer ze merken dat jij gestrest word wanneer het om eten gaan, dat werkt het juist tegen. Zorg voor een ontspannen setting voor zowel jezelf als jouw dreumes. Bedenk ook de lust ik niet fase inderdaad een fase is. Het kan al heel wat stress wegnemen wanneer je weet dat dit tijdelijk is.

2. Afleiding

De niks is lekker fase is vaak te behelpen door afleiding of juist extra focus. Wanneer je het eten extra benadrukt kan dit soms tegenwerken. Zorg voor afleiding tijdens het eten. Voor sommige kinderen helpt het om bijvoorbeeld filmpjes te kijken tijdens het eten.

3. Focus en structuur

Een andere methode is juist extra focus en structuur bij het eten. Zorg voor vaste eetmomenten, bijvoorbeeld bij het wakker worden. Ook een vaste plek kan structuur brengen, laat je dreumes bijvoorbeeld altijd in de kinderstoel eten. Het kan een harde aanpak zijn maar pas spelen tot er gegeten is blijft toch een van de beste tips.

4. Verscheidenheid in voedsel

Rond deze leeftijd ontwikkelen de smaakpapillen van je kindje zich enorm, daarom kunnen sommige smaken ook extra heftig binnenkomen. Het is daarom belangrijk om zo veel mogelijk verschillend voedsel te geven. Hierdoor leert je kindje smaken te onderscheiden en raakt het gewend aan de verschillende smaken. Zorg ook dat het eten verschillende smaken bevat. Veel kinderen eten het liefst zoete smaken en minder graag bittere smaken. Toch is het belangrijk om ook de bittere smaken te geven op deze manier ontwikkelt het smaaksysteem van jouw kind het beste.

De kind wil niet eten fase kan erg stressvol zijn, maar houdt je hoofd koel en bedenk dat dit maar een fase is dat weer overgaat. Zorg voor zo veel mogelijk verscheidenheid in het voedsel om het smaaksysteem te verbeteren en laat je kind ook gewoon eten wat de pot schaft. Kijk, leer en experimenteer wat het beste voor jouw kind werkt, structuur of afleiding bij het eten, ieder kind is anders en de ouders weten vaak het best wat goed voor hem/haar is.

Previous «
Next »