“Ik slaap veel tijdens de zwangerschap” is een veelgehoorde klacht onder zwangere vrouwen. Veel vrouwen maken zich zorgen, omdat ze veel slapen tijdens de zwangerschap. Maar is dit echt iets waar je je druk over moet maken?
Hoe komt het?
Veel slapen tijdens de zwangerschap komt doordat zwanger zijn veel energie van een vrouw vraagt. Je lichaam moet de eerste 16 weken erg wennen aan de hormonen. Ook groeit de baby dan erg hard. Daarnaast zijn de laatste maanden vaak ook erg zwaar. Je buik zit in de weg en je hebt veel last van zwangerschapskwaaltjes. Slapen tijdens de zwangerschap kan daarnaast ook lastig zijn. De baby kan bijvoorbeeld ’s nachts erg actief zijn. Ook kun je last hebben van het feit dat je niet in een goede houding kunt liggen of ’s nachts naar de wc moet om te plassen. Slapen tijdens de zwangerschap kan daardoor best ingewikkeld zijn.
Is het erg
Het is helemaal niet erg om tijdens je zwangerschap wat meer te slapen. Het is natuurlijk wel belangrijk om er wel gewoon na een aantal uur uit te gaan. Er moet namelijk wel bewogen worden en de kleine baby in je buik heeft ook voeding nodig. Ook jij moet af en toe eten, want je werkt eigenlijk voor twee. Daarnaast kun je je beroerder gaan voelen als je meer dan 12 uur achter elkaar slaapt. Daarnaast kun je nu nog lekker wat uurtjes slapen, want als de baby er eindelijk is, dan zal je in het begin veel gebroken nachten hebben.
Wanneer slaap je teveel
“Ik slaap veel tijdens de zwangerschap” klinkt eigenlijk als een vage klacht. Wat is namelijk teveel? Voor iedereen is de slaapbehoefte verschillend. Dit is ook bij zwangere vrouwen zo. Na 12 uur slaap, is het wel de hoogste tijd om op te staan. Je kunt, wanneer je regelmatig te veel slaapt last krijgen van Cardiovasculaire problemen. Je hart moet al harder werken tijdens de zwangerschap. Ook is het bij te lang slapen oppassen met trombose. Als zwangere heb je hier al veel meer risico op en wanneer je veel stil ligt, wordt dit risico aanzienlijk verhoogd.