Hoe vaak haar baby wassen

Stappenplan: Je baby in bad doen

  • Vanessa
  • november 3, 2021
  • Comments Off

Wil je je baby in bad doen? Voor je baby is een badje heerlijk ontspannend en ook jij geniet ervan om je baby te wassen en te zien plonzen. Echter kan het de eerste keren best spannend zijn om je baby in bad te doen. Daarom delen we in dit artikel een stappenplan dat je kan helpen bij het badderen. Zo hoef je helemaal niet onzeker te zijn en kan je met volle teugen genieten van dit mooie moment samen!

Je baby in bad doen stappenplan

De eerste keer zal je je baby in bad doen samen met de kraamverzorgende. Zij zal je stap per stap uitleggen wat je het beste kunt doen en waar je zoal moet op letten tijdens het badderen. Hieronder kan je de stappen alvast eens rustig doorlezen zodat het badmoment niet compleet nieuw is voor jou.

1. De kamer verwarmen

Het is belangrijk dat je baby niet te veel warmte verliest rond het badderen. Daarom moet je er op letten dat de temperatuur in de kamer warm genoeg is. Een temperatuur van 24 graden is perfect. Sluit ook zeker de ramen en deuren.

Je baby in bad doen

2. Alle spullen klaarleggen

Je baby in bad doen gaat een stuk gemakkelijker als je alle benodigdheden bij de hand hebt. Wat heb je nodig om je baby in bad te doen? Een badje, badthermometer, aankleedkussen, badcape, zeepvrije wasgel of baby badolie, een schone luier, twee hydrofiele luiers, billendoekjes, kleertjes en een kruik. Door deze spullen op voorhand klaar te leggen, bespaar je jezelf heel wat stress op het moment zelf. 

Safety 1st Baby Badje
Alles over bovenstaand Safety 1st baby badje vind je hier
Babybadje Baninni Umi
Babybadje Baninni Umi in blauw is hier verkrijgbaar
Alecto Baby BC-11 badthermometer nijlpaard
Alecto Baby BC-11 badthermometer nijlpaard
Bébé-jou Aankleedkussen
Bébé-jou Aankleedkussen
Jollein Badcape Badstof 75x75cm
Jollein Badcape Badstof 75x75cm
Zwitsal Baby - Zeepvrije Wasgel
Zwitsal Baby – Zeepvrije Wasgel
Naïf Milde Bad Olie voor Baby
Klik hier om meer te weten te komen over Naïf Milde Bad Olie voor Baby
3x Jollein Hydrofiel Multidoek
3x Jollein Hydrofiel Multidoek
Yumeko kruikzak flanel
Yumeko kruikzak flanel

3. Babykleertjes voorverwarmen

Maak de kruik klaar en wikkel de hydrofiele luiers en kleertjes hieromheen. Hierdoor zijn ze lekker warm als je baby uit het badje komt. Dit hoef je overigens alleen te doen bij een pasgeboren baby.

4. Baby badje klaarmaken

Welke temperatuur badje baby? De perfecte temperatuur van het water is 37 graden. Houd in ieder geval in de gaten dat de temperatuur tussen de 36 en 38 graden blijft. Je kunt dit het beste meten met een badthermometer. Heb je die niet? Dan kan je de temperatuur controleren met je elleboog. Je elleboog is gevoeliger dan je hand waardoor je de temperatuur van het water beter kunt inschatten.

5. Je baby wassen

Leg je baby daarna op het aankleedkussen en kleed hem of haar uit. Veeg met een billendoekje z’n billetjes schoon mocht dat nodig zijn. Een pasgeboren baby wassen, doe je het beste op het aankleedkussen met je handen en een beetje zeepvrije wasgel. Als je baby iets ouder is, kan je hem in het babybadje wassen.

Geef bij het wassen extra aandacht aan de billetjes, knieholtes, schaamstreek, navel, oksels, achter de oren en tussen de vingers en teentjes. Let er ook op dat je alleen badproducten voor baby’s gebruikt.

6. Je baby in bad doen

Dan is het eindelijk tijd om je baby in bad te doen! Hierbij is het belangrijk dat je z’n nekje altijd goed ondersteunt. Laat je baby nooit alleen want baby’s kunnen zelfs in een klein laagje water verdrinken. Blijf er dus altijd bij, ook als de deurbel gaat of als er je iemand belt op je telefoon.

Je baby in bad doen stappenplan

7. Je baby afdrogen

Om je baby af te drogen, gebruik je de voorverwarmde hydrofiele doeken. Leg een hydrofiele luier op het aankleedkussen en leg je baby hierop. Met de andere hydrofiele luier kan je je baby afdrogen. Een hydrofiele doek is dunner en minder ruw dan een normale handdoek. Daarom is deze doek ideaal voor het afdrogen van al die huidplooien.

Begin met het afdrogen van het hoofdje. Daar verliest je baby namelijk de meeste warmte. Let bij het afdrogen op dezelfde plekken als tijdens het wassen. Tussen de plooien heb je vaak niet door dat het er nog vochtig is en dat kan huiduitslag veroorzaken. Draai je kleintje daarna op zijn buik om zijn rug af te drogen. Verwijder de hydrofiele doek waar je baby op lag zodat je kleintje weer op een droge ondergrond ligt.

8. Je baby aankleden

Doe je kleintje tenslotte een schone luier om en trek de voorverwarmde kleertjes aan. Hebben de kleertjes ijzeren drukknoopjes? Let er dan op dat deze niet te warm zijn geworden door de kruik. 

Hoe vaak haar baby wassen?

In het begin is het niet nodig om de haartjes van je baby te wassen, zelfs niet als hij of zij is geboren met een volle haardos. Als je dit wél doet, gebruik dan altijd speciale babyshampoo. Je hoeft de shampoo zeker niet in te masseren. Laat de shampoo gewoon even inwerken en spoel het daarna goed uit. Was het haar van je baby altijd op het einde van het badje. Zo krijgt je kleintje geen koud hoofdje en zit hij niet te lang in een badje vol met shampoo.

Welk moment baby in bad

Welk moment baby in bad?

Hoe vaak mag je een baby in bad doen? Je kleintje gaat op z’n geboortedag nog niet in bad. Hij of zij heeft dan namelijk nog een beschermlaagje (vernix) en het is beter om dit er niet af te wassen. Meestal gaan baby’s voor het eerst in bad op de tweede of derde dag na de bevalling. De kraamverzorgster zal je wel zeggen wanneer het tijd is om je baby in bad te doen. Zij zal je ook helpen bij het eerste badje.

Pasgeboren baby’s kunnen het beste in bad voor het eten. Wanneer je dit andersom doet, is de kans groot dat je baby hier last van krijgt en gaat spugen. Als je baby wat ouder is, is vlak voor het slapengaan een goed moment. Baby’s worden dan lekker rustig en vallen daarna als een roosje in slaap.

Tenslotte is het handig om te weten dat pasgeboren baby’s nog niet echt vuil worden. Je baby elke dag in bad doen, is dus zeker niet nodig. Wanneer je baby te vaak in bad gaat, kan z’n huid zelfs uitdrogen. Je kunt een droge babyhuid voorkomen door een badolie of hydraterende crème speciaal voor baby’s te smeren. 

Veel ouders doen hun baby om de dag in bad, maar er zijn ook ouders die kiezen voor een wekelijks of juist dagelijks badmoment. Kijk hierbij vooral naar wat je baby fijn vindt en wat in jullie ritme past. Als je baby maar één keer per week in bad gaat, is het wel belangrijk om regelmatig met een washandje z’n gezichtje en billetjes te wassen. Hoe ouder je kindje wordt, hoe vaker hij in bad zal moeten gaan om het vuil van de dag er af te wassen. 

Previous «
Next »