Hoe kun je een kind stimuleren om te lopen

Hoe kun je een kind stimuleren om te lopen?

  • Baby
  • februari 24, 2022
  • Comments Off

Merk je dat je kindje toe is aan zijn volgende mijlpaal: leren lopen? Dan ben je hier op de juiste plek! In deze blogpost delen we een aantal tips hoe jij je kind kan stimuleren om te lopen en hem kan helpen bij het zetten van zijn eerste stapjes. Let wel op: ieder kind ontwikkelt op zijn eigen tempo, dus maak je geen zorgen als het allemaal een beetje langer duurt. Sommige kindjes lopen voor hun eerste levensjaar en anderen pas als ze twee jaar of ouder zijn. Alles komt op z’n tijd!

1. Is je kind klaar om te lopen?

Allereerst is het belangrijk dat je kind voldoende gemotiveerd is om iets nieuws te willen leren, in dit geval lopen. Merk je dat hij zich probeert op te trekken aan meubels of andere voorwerpen? Dan zal het wellicht niet lang meer duren vooraleer hij zich gaat verplaatsen van de stoel naar de tafel. Het moment is aangebroken dat je kindje de wereld gaat ontdekken en dat is een prachtige mijlpaal!

Een belangrijke tip is om je kind op blote voetjes te leren lopen. Zo kan hij zijn teentjes gebruiken om zich vast te grijpen. Let wel op: als je vloer glad of koud is, dan kan je hem beter sokken met nopjes aantrekken.

2. Volg het tempo van je kind

Hoe graag je ook zou willen dat je kind vlot loopt, toch is het belangrijk om hem nergens toe te dwingen en zijn tempo te volgen. Probeer je baby dus niet te laten lopen als hij het nog niet uit zichzelf heeft geprobeerd. Je kunt je kind hier bang en onzeker door maken, waardoor zijn ontwikkeling kan vertragen.

3. Help een handje

Je kind moet zelf leren om los te lopen, maar je mag hem natuurlijk wel een handje helpen. Laat bijvoorbeeld je kind eerst door de kamer lopen terwijl hij jouw handen vasthoudt. Vervolgens probeer je het met één vinger. Op deze manier hou je je kind in evenwicht en dat zal hem geruststellen. Let erop dat je de armen nooit hoger vasthoudt dan de schouderhoogte.

een kind stimuleren om te lopen

4. Je kind stimuleren om te lopen

Lopen zonder hulp kan best spannend zijn voor je kind. Daarom kan je een aantal tips toepassen om je kind te stimuleren. Als eerste kan je de woonkamer aanpassen door de meubels dicht bij elkaar te zetten. Zo heeft je kind houvast en kan hij gemakkelijk langs de meubels schuiven. Staat je kind bij een meubel? Ga dan op je knieën dicht bij het meubel zitten en moedig je kind met open armen aan om naar jou toe te komen.

Daarnaast is een matras of luchtbed ook heel leuk speelgoed voor een kind. Hij kan er op klimmen, spelen en af rollen. Hierdoor kan je kind leren om zijn evenwicht te houden, wat een goede stimulatie is om te lopen. Blaas het luchtbed wel niet te hard op en houd toezicht als je kind ermee aan het spelen is. 

een kind stimuleren

5. Maak je woning babyproof

En een laatste maar niet onbelangrijke tip: zorg dat je woning veilig is voor je lopende kind. Kijk eens goed rond in je huiskamers en maak alles zo veilig mogelijk. Zorg dat de vloer leeg is zodat hij nergens over kan struikelen. Beveilig stopcontacten, plak scherpe hoeken af en zorg dat de kasten niet open kunnen. Een ongeluk is immers snel gebeurd!

Previous «
Next »