Babyacne: wat zijn het voor puistjes en wat doe je eraan?

  • Baby
  • april 20, 2020
  • Comments Off

Een pasgeboren baby ziet er niet zo ideaal uit als in de films. Alhoewel het voor de ouders natuurlijk de mooiste baby ter wereld is. Dat geldt natuurlijk ook voor je luiertas rugzak. Jij hebt de mooiste uitgezocht. Na een poosje begint jouw baby er ‘normaler’ uit te zien en dan plots is het gezichtje bezaaid met puistjes. Wat is dit nu? Baby acne! 

Binnen twee tot vier weken na de geboorte krijgen de meeste baby’s pukkeltjes in het gezichtje. Ze zijn vergelijkbaar met jeugdpuistjes, verschil is dat je baby nog niet in de puberteit zit. Dit fenomeen heet baby acne. Andere benamingen zijn: acne neonatorum of acne infantum. 

Wat is de oorzaak? 

Nog geen puberteit? Maar wat is het dan? De reden dat je baby deze puistjes krijgt worden veroorzaakt door hormonen. En dat komt niet door borstvoeding wat veel mensen denken. Nee, het komt waarschijnlijke door de baarmoeder. Tijdens de zwangerschap staat de baby via de navelstreng in verbinding met de bloedbaan van de moeder. Dat is waarom hormonen over kunnen worden gedragen van moeder naar baby. Na de geboorte van je kindje blijven de hormonen nog een poosje in het lichaam en vandaar de puistjes. De puistjes zelf zijn ophopingen van poriën. Talg wordt niet goed door het lichaam opgeruimd met als gevolg dat talgklieren ontstoken raken. 

Wat doe je ertegen? 

Het is eigenlijk geen probleem die puistjes. Ze zijn ongevaarlijk. Het enige is dat het er niet zo mooi uitziet. En de pech is dat je daar weinig tegen kan doen. Het goede nieuws is dat de puistjes vaak binnen een paar weken uit zichzelf verdwijnen. Het beste is om niks te doen. Niet uitknijpen, want dan heb je kans op littekens. Haal geen zalf of crèmes uit je luiertas of heuptas, want meestal wordt het daardoor alleen maar erger. Het enige wat je kan doen is het gezichtje schoonmaken met een beetje warm water en daarna heel voorzichtig droogdeppen. De babyhuid kan zich goed herstellen. Het gaat vanzelf weer over. 

Huisarts raadplegen 

Begin je te twijfelen of de pukkeltjes wel acne zijn. Maak je je zorgen of heeft jouw baby heel veel pukkeltjes? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Met name wanneer je gele korsten of blaren ziet verschijnen. Dit kan wijzen op krentenbaard. Ook als er sprake is van koorts of ziekzijn is het goed om even de huisarts te bellen. 

Previous «
Next »