Het dodelijk ongeluk in Oss op 20 september met een stint heeft heel Nederland opgeschrikt. Vier kinderen kwamen om het leven, één kind is zwaargewond geraakt evenals de bestuurder van de stint. Het voertuig reed door de slagbomen van de spoorwegovergang en vervolgens werd de kar gegrepen door een aanstormende trein. Naar aanleiding van het onderzoek dat hierop volgde, komt uit de eerste resultaten naar voren dat er mogelijke veiligheidsrisico’s zijn. Daarom is de stint verboden op de openbare weg vanaf 2 oktober Het stint verbod is afgekondigd door minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur. Veel kinderopvangorganisaties zijn verrast door het verbod op stints maar begrijpen de aanleiding daartoe wel. Veiligheid staat altijd bovenaan en men heeft op dat moment de volle verantwoordelijkheid voor de kinderen die vervoerd worden. Het verbod op stints roept nu wel vragen op hoe het vervoer van de leerlingen naar en van school het beste geregeld kan worden.
Stint verbod echt nodig?
Een stint is een elektrisch aangedreven voertuig met een fel opvallende kleur waarin men kinderen vervoert in het kader van buitenschoolse opvang. Het is een soort grote bakfiets/bolderkar waarin circa zes tot tien kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar passen. Ze zitten vast in een gordel om ze op een veilige en tevens efficiënte manier te vervoeren. Het is gezellig en de kinderen genieten van zo’n tochtje. De stint is in 2011 bedacht en bleek het ideale vervoermiddel te zijn ter vervanging van dure taxiritten. Taxibusjes en touringcars zorgden voor onoverzichtelijke taferelen rondom de scholen en dat is met een stint niet het geval. Waarom dan toch het verbod op dit voertuig ondanks het ongeval? De stint is immers eenvoudig te besturen en geeft de bestuurder een goed overzicht op de weg. Maar het verbod op stints heeft dus alles te maken met het eerste ‘verkennende’ technisch onderzoek waaruit blijkt dat de zogenoemde stroompaden van de stints nogal kwetsbaar zijn. Dit kan resulteren in het op hol slaan van het voertuig. Uit testen blijkt dat een enkele onderbreking/verstoring of contactverlies in het stroompad kan leiden tot het versnellen van de stint tot de hoogste ingestelde snelheid. In dat geval blijk de bestuurder niet meer in staat is de snelheid met het rechter handvat ‘de gashendel’ te regelen. Het lijkt er op dat de stint in Oss op hol was geslagen en pardoes door de slagbomen reed.
Verbod van stint noodzakelijk?
Nu de stint verboden is, hoe nu de kinderen te vervoeren? Na dit stint verbod komen toch de auto’s, busjes en taxi’s weer in beeld. Ouders zijn inmiddels ingelicht na de officiële uitspraak van het verbod op dit elektrisch aangedreven vervoermiddel. Waar mogelijk is, gaan kinderen lopen of wellicht fietsen maar dit is alleen te realiseren bij korte afstanden. Daarnaast zijn bakfietsen ingezet.