Een oefenbroekje wordt gebruikt als een kind bijna zindelijk is en is dus eigenlijk de stap tussen een luier en een gewone broek. In deze fase zie je vaak dat een kind zegt dat het naar de wc moet, maar als het daar aankomt al enkele druppels in zijn of haar onderbroek heeft zitten. Een oefenbroekje vangt deze op, zodat de druppels niet doortrekken naar de bovenkleding. Zo’n oefenbroekje heeft dus niet dezelfde eigenschappen als een luier en absorbeert een stuk minder goed.
Voor bijna zindelijke kinderen
Vaak wordt zo’n broekje dan ook trainings luier of trainingsbroekje genoemd. Ze zijn perfect voor kinderen die bijna zindelijk zijn, maar af en toe nog weleens een ‘ongelukje hebben.’ Het komt in deze fase vooral voor dat een kind geconcentreerd bezig is, met bijvoorbeeld spelen of kleuren, en dan vergeet naar de wc te gaan. Het is juist de bedoeling dat een oefenbroekje niet alles opvangt, maar dat het kind direct voelt dat het het in de broek doet, waarna het alsnog snel naar de wc kan gaan. Op deze manier wordt de trainings luier een soort van reminder om op tijd naar de wc te gaan.
Luierbroekje
Vaak worden aan het begin van het zindelijk leren worden nog luierbroekjes gebruikt. Deze zijn erg comfortabel en er op gericht om de billen van het kind droog te houden. Nadeel is dat het kind het plasje alsnog kan laten lopen, zonder daar veel van te merken. Hierdoor zal het zindelijk worden langer duren, terwijl een kind met een oefenbroekje direct voelt dat het heeft geplast en daar dus van leert.
Speciale oefenbroekjes voor het slapen
Voor de nachten en de dag dutjes zijn er speciale oefenbroekjes, die ook wel ‘bedwetter pants’ worden genoemd. Eigenlijk zijn dit iets betere trainingsluiers, omdat ze beter absorberen dan normale. Deze broekjes zijn bedoeld om het kind wakker te maken als het plast, zodat het alsnog naar de wc gaat en ook in zijn of haar slaap wordt getraind.
Gewone onderbroek
Uiteraard is een oefenbroekje niet noodzakelijk. Je kunt ook een gewone onderbroek gebruiken, of het kind naakt laten lopen. In de winter is dit natuurlijk niet echt mogelijk en daarnaast zul je bij deze methode vaak de vloer of bank schoon moeten maken. Voordeel is dat een kind op deze manier vaak wel sneller zindelijk wordt.