Wat is zwangerschapsdementie

Wat is zwangerschapsdementie en wat zijn de oorzaken?

  • Vanessa
  • december 22, 2021
  • Comments Off

Heb je last van zwangerschapsdementie? Misschien vergeet je de boodschappen, kan je moeilijk op je woorden komen en loop je regelmatig een kamer in en weet je niet meer wat je er ging doen. Vergeetachtigheid overkomt iedereen wel eens, maar tijdens je zwangerschap ben je hier extra gevoelig voor. In deze blogpost vertellen we wat zwangerschapsdementie is en wat de oorzaken zijn van dit vreemde kwaaltje.

Wat is zwangerschapsdementie?

Symptomen van zwangerschapsdementie zijn een verminderde concentratie, een slechter reactievermogen, vergeetachtig zijn, onhandig zijn en onlogische, verwarrende acties zoals tandpasta op je gezicht smeren in plaats van dagcrème. Dit zijn allemaal typische kenmerken van zwangerschapsdementie. Veel vrouwen hebben hier last van tijdens de zwangerschap en het is dan ook een van de meest voorkomende zwangerschapsklachten.

Let op: bij echte dementie is er sprake van blijvende beschadigingen in de hersenen. Dit is niet het geval bij dementie tijdens de zwangerschap. Je concentratie, geheugen en reactievermogen werken gewoon minder optimaal. Het is vervelend, maar gelukkig tijdelijk en ongevaarlijk.

zwangerschapsdementie

Wat zijn de oorzaken van zwangerschapsdementie?

1. Je baby staat op nummer één

Allereerst word je mentale afwezigheid grotendeels veroorzaakt doordat het meeste van je aandacht naar de baby in je buik en de bevalling gaat. Hierdoor is er minder ruimte voor andere dingen. Dit heeft natuurlijk ook z’n voordelen. Je maakt je immers minder druk om andere zaken waardoor je je beter op je zwangerschap kunt richten.

2. Hormonen

Ook hormonen spelen een belangrijke rol bij dementie tijdens de zwangerschap. En dan hebben we het vooral over progesteron, waar je lichaam tijdens de zwangerschap veel van aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat de verhoogde hoeveelheid progesteron een remmende werking heeft op de delen van de hersenen waar herinneringen worden opgehaald en opgeslagen.

3. Slaaptekort

Slecht slapen is ook een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Vooral in het eerste en derde trimester kan je extreem moe zijn. En dat terwijl slapen er net voor zorgt dat je brein weer wordt opgeladen en dat je geheugen een update krijgt. Tijdens het slapen wordt alle informatie van die dag verwerkt en netjes geordend in je hoofd. Als je te weinig slaapt, wordt dit proces verstoord. Hoe minder slaap, hoe minder energie je hebt en hoe sneller je geheugen je in de steek laat. Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met je telefoon. Als je deze niet tijdig oplaad, raakt de batterij op een bepaald moment ook gewoon plat.

4. Choline tekort

Je kunt ook een tekort aan choline hebben. Choline is een essentiële voedingsstof die een belangrijke bouwsteen vormt voor de stof acetylcholine, een stof in je lichaam die betrokken is bij de vorming van je geheugen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het een belangrijke rol speelt bij de vorming van het brein van je baby.

Je baby snoept eigenlijk een deel van jouw voorraad choline op, met geheugenproblemen als gevolg. Je kunt dit een beetje in balans houden door cholinerijke voeding te eten. Denk aan eidooiers, melk, rundvlees, citrusfruit, sojabonen en noten. Deze voeding is goed voor de hersenen van zowel jou als je baby!

Wat is zwangerschapsdementie en wat zijn de oorzaken

5. Stress tijdens de zwangerschap

Met de komst van een baby staat de hele wereld op z’n kop. Je moet ook ontzettend veel regelen: de babykamer inrichten, kraamzorg aanvragen, kinderopvang regelen enzoverder. Om jezelf minder stress te geven, raden we je deze checklist zwangerschap aan waarin je kunt lezen wat je allemaal moet regelen tijdens de zwangerschap. Verder doe je er goed aan om zoveel mogelijk te ontspannen. Misschien is zwangerschapsyoga wel iets voor jou? Of wat dacht je van deze 5 boeken om te lezen tijdens je zwangerschap?

Zo, dit zijn de belangrijkste oorzaken van dementie tijdens je zwangerschap. Je hoeft je hier zeker niet voor te schamen. Zelfs de meest gestructureerde en georganiseerde vrouwen kunnen hier last van hebben. Het goede nieuws is dat het ook weer vanzelf verdwijnt. Soms kan het nog tot zo’n 32 weken na de bevalling duren, maar daarna wordt het weer beter. Ben je alweer vergeten waarom je zwangerschapsdementie hebt? Scrol dan nog eens naar boven en lees het artikel nog een keer!

Previous «
Next »