Welke zwangerschapsvitaminen heb je nodig

Welke zwangerschapsvitaminen heb je nodig?

  • Baby
  • april 7, 2022
  • Comments Off

Ben je zwanger? Dan komt er een speciale en prachtige tijd voor je aan. Je zal merken dat de vele veranderingen op korte tijd een grote invloed hebben op je lichaam. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan je onder andere doen door voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Op die manier ondersteun je ook de groei en ontwikkeling van je baby. Wil je graag weten welke zwangerschapsvitaminen je nodig hebt en welke je mag nemen? Lees dan snel verder!

Wat zijn zwangerschapsvitaminen?

Als je zwanger bent, heb je voldoende mineralen en vitaminen nodig. Een gezonde, gevarieerde voeding is dan ook ontzettend belangrijk. Echter zijn er tijdens je zwangerschap een aantal vitaminen die extra belangrijk zijn en waar je lichaam meer nood aan heeft dan normaal. Het is essentieel dat je genoeg van deze zwangerschapsvitaminen binnenkrijgt via je voeding of met een supplement als aanvulling op je voeding. 

Wil je een supplement nemen als aanvulling op je voeding? Dan neem je beter geen standaard multivitamines tijdens je zwangerschap. Hierin zitten dikwijls te grote hoeveelheden van bepaalde vitamines. Zo is vitamine A zelfs schadelijk voor je baby. Het is aangeraden om supplementen te nemen die speciaal bedoeld zijn voor zwangere vrouwen. Als je twijfelt of je een supplement nodig hebt of welk supplement je moet gebruiken, vraag je het beste advies aan je huisarts of verloskundige.

zwangerschapsvitaminen

Welke zwangerschapsvitaminen heb je nodig? 

Tijdens je zwangerschap vormt gezonde voeding de basis. Dat je voor twee moet eten, is echter een fabeltje. Maar je moet wel twee keer zo gezond eten! Er zijn een paar voedingsstoffen die extra belangrijk zijn zoals foliumzuur en vitamine D, calcium en ijzer, omega 3-vetzuren en bètacaroteen. Hieronder gaan we verder in op deze vitaminen.

Foliumzuur en vitamine D

Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam meer nood aan foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur, ook vitamine B11 genoemd, draagt bij tot de vorming van de placenta en de groei van je baby. Daarom raad Kind en Gezin aan om naast de voeding iedere dag 400 microgram foliumzuur in te nemen, en dit tot de tiende week van je zwangerschap. Als je zwanger bent is het ook aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D extra in te nemen. Deze vitamine helpt bij de celdeling en draagt bij aan het behoud van sterke botten.

Let op: het slikken van extra foliumzuur en vitamine D is voor je zwangerschap reeds belangrijk. Zodra je stopt met anticonceptie, mag je hier al mee beginnen. Je mag ze slikken als je zwanger wilt worden en tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Daarna kan je ze eventueel nog als aanvulling gebruiken. Bij twijfel raadpleeg je het beste je huisarts of verloskundige. 

Calcium en ijzer

Calcium is belangrijk bij de opbouw van de botten van je baby, alsook voor het behoud van sterke botten. Daarom is het belangrijk om voldoende zuivel, groenten en noten te eten. Tijdens je zwangerschap neemt je lichaam meer calcium uit je voeding dan gewoonlijk. Daarom is het dikwijls niet nodig om extra calcium in te nemen.

Welke zwangerschapsvitaminen

Een ijzertekort tijdens zwangerschap komt vaker voor. Let er daarom op dat je regelmatig volkorenproducten, eieren en vlees op het menu zet. Daarnaast kan het helpen om producten met vitamine C te consumeren zoals fruit of groenten. Zo neemt je lichaam het ijzer uit je voeding beter op. Mocht er uit het bloedonderzoek blijken dat je te weinig ijzer binnenkrijgt, dan kan je huisarts of verloskundige een supplement voorschrijven.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de ogen, hersenen en zenuwen van je baby. Daarom is het aangeraden om twee keer per week vis te eten. Laat je wel goed adviseren over welke vis je mag eten tijdens je zwangerschap. Als je liever geen vis eet, dan kan je een omega 3-vetzuur DHA supplement slikken. Het is aangeraden om dagelijks 250 tot 450 mg DHA binnen te krijgen.

Bètacaroteen

Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je baby, maar je moet er wel een beetje van binnenkrijgen. Daarom is het belangrijk om bètacaroteen, provitamine A, binnen te krijgen. Je lichaam zet bètacaroteen namelijk om in vitamine A en wel de hoeveelheid die je precies nodig hebt. Zo kan je niet te veel vitamine A binnen nemen. Bètacaroteen zit onder andere in wortelen, groene bladgroenten en mango’s.

alles over zwangerschapsvitaminen

Zo, deze vitaminen zijn extra belangrijk tijdens je zwangerschap. Deze vitaminen zijn goed voor je baby en ondersteunen je tijdens je zwangerschap. Ze dragen bij aan de groei en ontwikkeling van je baby, het versterken van je weerstand en een vlot verloop van de bevalling. Het is dus absoluut een must om genoeg van deze vitaminen binnen te nemen. En ook deze zwangerschapsproducten heb je écht nodig!

Previous «
Next »