borstvoeding tips

7 nieuwe feitjes over borstvoeding

  • Baby
  • januari 20, 2019
  • Comments Off

Zeven nieuwe feitjes over borstvoeding! 

Wel of geen borstvoeding geven? Een lastige keuze? Lees hieronder zeven feitjes over borstvoeding die jij nog niet wist. Misschien zijn deze tips voor borstvoeding precies wat jij nodig hebt! 


1. Kwalitatief betere slaap 
Uit onderzoek is gebleken dat moeders die borstvoeding geven kwalitatief beter slapen. Bij elke voeding komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor slaap je dieper en word je meer uitgerust wakker. 


2. Voeding op maat! 
Jouw melk sluit precies aan op de behoefte van de baby. Op het moment dat jouw baby aan hapt, gaat er een klein deel van zijn/haar speeksel jouw borst in. Dit speeksel voorziet jouw lichaam van de benodigde informatie zodat jouw melk precies die voedingsstoffen bevat die jouw kleintje op dat moment nodig heeft. Eén van de belangrijkste borstvoeding tips: vertrouw op jouw lichaam. Je baby komt niets tekort! 


3. Clusteren is goed 
Elke baby clustert. Dat betekent dat jouw kleintje in korte tijd meerdere keren achter elkaar drinkt. Niets om je onzeker over te voelen. Het kan verschillende oorzaken hebben. Jouw baby maakt een groeispurt door, je productie wordt opgekrikt en soms heeft jouw kleintje wat meer behoefte aan fysiek contact. Een tip: geef er aan toe. Settel je op de bank met een grote pot thee, een pak koekjes en kijk ondertussen een film. 


4. Multifunctioneel 
Borstvoeding is multifunctioneel. Heeft je kleintje een oogontsteking? Druppel wat moedermelk in het oogje en de ontsteking verdwijnt. Of voeg wat moedermelk toe aan het badje van de baby. Dit zorgt voor een zachte huid en geneest zelfs luieruitslag. Eet je kleintje al vast voedsel? Maak van moedermelk een voedzame pannenkoek. Of wat denk je van een verfrissend moedermelk ijsje in de zomer? 


5. Unieke geur 
Jouw baby herkent jou aan de geur van jouw melk en die van jouw tepel. Tips voor borstvoeding: was jouw borsten niet met zeep en smeer ze niet in met een lotion. Hierdoor verlies je de specifieke geur. Daarnaast vergroot wassen met zeep de kans op tepelkloven. 


6. Geen menstruatie 
De menstruatiecyclus bij moeders die uitsluitend borstvoeding geven komt pas na maanden of zelfs jaren weer op gang. Voor de meeste vrouwen klinkt dit als muziek in de oren, daarnaast biedt dit ook een natuurlijke bescherming tegen ijzertekort. 


7. Voordelen bij vaccinatie 
Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die borstvoeding krijgen minder hoge koorts ontwikkelen na het krijgen van de vaccinatie. Borstvoeding tips: geef je baby na de vaccinatie meteen wat voeding. Hierdoor kalmeert de baby en werkt het vaccin beter! Dit kun je trouwens ook doen als jouw baby zich heeft bezeerd of geschrokken is.

Previous «
Next »