Nagels van baby knippen wat je wél en niet mag doen

Nagels van baby knippen: wat je wél en niet mag doen

  • Baby
  • december 26, 2022
  • Comments Off

Smelt jij ook bij het zien van die kleine babyhandjes en babyvoetjes? Aan al die schattige vingertjes en teentjes zitten natuurlijk ook nagels. Bij pasgeboren baby’s zijn deze nageltjes nog erg zacht en buigzaam. Daarom mag je ze nog niet direct knippen. Maar vanaf wanneer mag dat wél? Hoe vaak nagels knippen baby? En hoe verzorg je de nagels van een baby? Je leest het allemaal in deze blogpost!

Nagels van baby knippen of vijlen?

Al tijdens de dertiende week van je zwangerschap beginnen de nagels van je baby te groeien. Als je 32 weken zwanger bent, zijn deze nagels volgroeid. Vier weken later is het aan de teennagels. Dit is dan ook de reden waarom de nageltjes van je baby al behoorlijk lang kunnen zijn als hij of zij geboren wordt. Echter zijn ze dan nog niet zo stevig en hard als onze nagels en daarom mag je ze nog niet knippen.

Echter kunnen die kleine nageltjes al erg scherp zijn. Je baby kan zichzelf hiermee verwonden en ook voor jou is het niet prettig. Daarom is het belangrijk om die scherpe nageltjes alvast een stukje korter te maken. Dit kan je doen door ze te vijlen.

Hoe vijl ik de nagels van mijn baby?

Tijdens de eerste maanden is het een goed idee om de nageltjes van je baby regelmatig te vijlen, om er zo voor te zorgen dat ze minder scherp zijn. Gelukkig is vijlen ook een stuk minder spannend dan knippen. Zo vijl je de nagels van je baby!

Neem een speciale babynagelvijl en pak het vingertje van je kindje vast. Druk de huid een beetje naar achter zodat je goed bij het nageltje kan. Vijl niet heen en weer want zo veroorzaak je scherpe randjes en scheurtjes, wat je absoluut moet vermijden. Vijl daarom steeds in één richting.

Nagels van baby knippen

Vanaf wanneer nagels baby knippen?

Als je kindje drie maanden oud is, mag je voor het eerst z’n nageltjes knippen. Je zal dan ook merken dat de nageltjes harder en steviger zijn. In het begin kan dit best spannend zijn. Doe dit daarom als je kindje rustig ligt, bijvoorbeeld als je net borstvoeding hebt gegeven. Als je kindje erg beweeglijk is, vraag dan om hulp. Terwijl iemand anders het handje van je kindje vasthoudt, kan jij rustig knippen. Daarnaast kan deze persoon voor een beetje afleiding zorgen. 

Gebruik voor het knippen een speciaal babyschaartje of nagelknippertje voor baby’s. Deze zijn dikwijls wat kleiner en minder scherp dan de exemplaren voor volwassenen. Neem een vinger van je kindje vast en duw de huid een beetje naar beneden. Bij vingernageltjes knip je de vorm van de nagel af, teennageltjes knip je steeds recht af. Vijl je de nageltjes liever? Dan mag dat natuurlijk ook nog altijd!

Hoe vaak nagels knippen baby?

Aangezien de nageltjes van je kindje best snel groeien, is het belangrijk dat je ze regelmatig knipt. Vooral de vingernageltjes groeien snel. Houd de lengte goed in de gaten en knip of vijl de nagels als dat nodig is. Soms kan dat meerdere keren per week zijn. De teennagels groeien minder hard en hoeven daarom minder vaak geknipt of gevijld te worden.

Nagels van je baby knippen

Per ongeluk in het vingertje geknipt. Wat nu?

Het kan altijd gebeuren dat je kindje een onverwachte beweging maakt en je per ongeluk in een vingertje knipt. Spoel de bloedende vinger dan even af onder de koude kraan en duw er een steriel gaasje tegenaan. Houd dit gaasje er een paar minuten tegen tot het bloeden is gestopt. Doe nooit een pleister op het wondje. Je kindje stopt zijn handje graag in z’n mond en dan bestaat de kans dat de pleister loskomt, wat gevaarlijk kan zijn.

Previous «
Next »