Van baby naar dreumes

  • Baby
  • april 13, 2017
  • Comments Off

De overgang van baby naar dreumes, iedere ouder krijgt er mee te maken maar wanneer is dat moment precies? Wat houdt het in? Hoe ziet de opvoeding van een dreumes eruit en waar moet je als ouder zoal rekening mee houden? Hieronder lees je er alles over, dus lees snel verder.

Wat is een dreumes?

Na de eerste verjaardag mag je je kindje voortaan een ware dreumes noemen en dat loopt door tot zijn of haar tweede verjaardag. Het gaat dus vanaf dat moment een nieuwe levensfase in en is het officieel geen baby meer. In het eerste levensjaar is het al enorm hard gegroeid, maar ook in deze nieuwe fase groeit het lekker door. Het kan zo het komende jaar tot wel 2 centimeter per maand groeien.

Wat leert het allemaal in deze fase?

Naast de lichamelijke groei, groeit het daarnaast ook in zijn of haar bewegingen. Het eerste jaar heeft het al heel veel geleerd, waaronder kruipen of het zetten van zijn of haar eerste stapjes. In het tweede jaar gaat het verder met deze ontwikkelingen en krijgt het deze bewegingen beter onder de knie. Zo leert het bijvoorbeeld om stabieler en sneller te lopen. Daarnaast worden de zintuigen verder ontwikkeld en wordt de fijne motoriek verbeterd. Wat dat inhoudt? Het wil steeds meer proeven, en een toren bouwen of tegen een bal schoppen gaat ook steeds beter. Wist je trouwens dat ze kinderen van 1 tot 2 jaar in Belgiƫ een peuter noemen? Terwijl in Nederland een 2 tot 4 jarig kind pas in de peuterpubertijd komt.

Hoe ziet de opvoeding van een dreumes eruit?

Wees erop voorbereidt, de opvoeding van een dreumes is een stuk complexer dan van een baby. Waarom? Het krijgt interesse in steeds meer dingen en gaat zelf op ontdekking. Dit vergt vaak veel aandacht van de ouders. Loopt je kind steeds sneller richting die hete thee of naar die gevaarlijke trap? Dat zul je steeds vaker meemaken, waardoor je hem of haar steeds goed in de gaten moet houden. Daarnaast krijgt het steeds meer een eigen wil en daar moet jij als ouder goed op inspelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om af en toe streng tegen hem of haar te zijn. Een eenjarige heeft duidelijkheid nodig, waardoor je zo nu en dan best eens boos mag worden als het iets heeft gedaan waar je nee tegen zei. Vaak weet het dan pas dat je het echt meende en dat is belangrijk in deze levensfase.

Wat komt er na deze fase? Hierna komt je kind in de zogenoemde peuterpubertijd. In deze periode gaat het zich nog verder ontwikkelen en gaat het de wereld verder ontdekken. Veel succes dus met jouw peuter!

Previous «
Next »