Zwanger worden: een kwestie van timing

  • Baby
  • april 13, 2017
  • Comments Off

Zwanger worden is allemaal een kwestie van timing. Je moet ervoor zorgen dat alle omstandigheden gunstig zijn zodanig de eicel en het sperma elkaar kunnen ontmoeten. Jouw menstruatiecyclus kan je aanwijzingen geven over hoe en wanneer jouw lichaam klaar is om dit proces te starten.

Zwanger worden doe je door het bijhouden van jouw menstruele cyclus

De eerste stap is de dagen te leren kennen wanneer jouw meest vruchtbare periode valt. De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus van 28 dagen. Dat betekent dat je ongeveer 6 dagen per maand zwanger kunt raken en dit is in een periode rond de ovulatie. Om te achterhalen wanneer dit juist is moet je jouw menstruele cyclus in kaart brengen en vast leggen hoelang die duurt vanaf de eerste dag van jouw menstruatie. Omdat de lengte van jouw cyclus enigszins kan variëren van maand tot maand, is het best om dit gedurende een paar maanden bij te houden. Zodra je een gemiddelde hebt moet je 18 dagen aftrekken van de lengte van de kortste cyclus. Dit is de eerste dag van je meest vruchtbare periode. Vervolgens trek je 11 dagen af van de langste cyclus om te weten te komen wanneer het de laatste dag is dat je vruchtbaar bent. Het hebben van seks tussen deze twee datums geeft je de beste kans op zwanger worden.

Luister naar je lichaam

Het is ook een goed idee om aandacht te besteden aan de tekenen die je lichaam geeft wanneer het klaar is om te ovuleren. Als je jouw lichaamstemperatuur elke dag opneemt, kun je subtiele veranderingen zien wanneer een van jouw eierstokken een eicel vrijgeeft. Hoe kun je jouw basale lichaamstemperatuur het best nemen en bijhouden:
• Gebruik een basale lichaamstemperatuur thermometer. Die is gevoeliger dan de standaard thermometer en zal de temperatuursveranderingen tot een fractie van een graad kunnen aantonen.
• Neem je temperatuur op hetzelfde tijdstip ’s ochtends voordat je uit bed komt. Zelfs opstaan om naar het toilet te gaan kan een invloed hebben op jouw lichaamstemperatuur. Ook roken, drinken of een slechte nachtrust hebben een invloed. Vergeet niet dat jouw basale lichaamstemperatuur je niet direct zal vertellen wanneer je precies een ovulatie hebt. Het kan een paar maanden duren voordat je een patroon in het temperatuurverloop begint te zien. Je hebt de meest kans om zwanger te worden 2 of 3 dagen voor de eisprong en 12 tot 24 uur erna. Je kunt ook rekening houden met de vorming van het baarmoederhalsslijm. Tijdens de menstruatiecyclus neemt de hoeveelheid slijm geleidelijk toe. De kleur en de textuur veranderen en het wordt plakkerig en troebel, tot witachtig. Vlak voor jouw eisprong wordt het glad, zoals eiwit. Deze fase duurt meestal 3 of 4 dagen. Dit zijn de dagen waarop je de meeste kans hebt om zwanger te raken.

Previous «
Next »