eerste hapjes voor je baby

Bereid je baby voor op vast voedsel

  • Baby
  • april 18, 2019
  • Comments Off

De eerste maanden geef je je baby natuurlijk volledig borst- en/of flesvoeding, maar wanneer en hoe begin je met de introductie van vast voedsel? En hoe kan je je kindje voorbereiden op vast voedsel?

Wanneer beginnen?

Wetenschappelijk gezien zijn de darmpjes van baby’s met 6 maanden zeker klaar om vast voedsel te gaan verteren, eerder hebben ze ook nog niet echt bijvoeding nodig. Dus zolang je niet zeker bent of je kleintje er klaar voor is kun je gewoon wachten tot die tijd! Wanneer en hoe je zou moeten beginnen hangt uiteindelijk vooral af van je eigen gevoel als ouder. Geen kind is hetzelfde, dus wat voel jij dat het beste is voor jouw kind? Wanneer jij denkt dat het tijd is voor de eerste hapjes voor je baby kun je langzaam beginnen met het introduceren ervan.

Hoe kan je je baby voorbereiden op vast voedsel?

Als je hebt besloten dat het tijd is voor de eerste hapjes voor je baby dan zijn er nog verschillende opties om uit te kiezen.
Zo heb je natuurlijk de gepureerde babyhapjes die je met een lepeltje aan je baby geeft maar je kan ook beginnen met het aanbieden van echt vast voedsel, dat heet de Rapley methode.

De Rapley methode

Je geeft je kindje bij deze methode stukjes groente of fruit op maat en laat je kindje zelf bepalen wat hij of zij ermee doet. Dit is een hele leuke manier om je kindje kennis te laten maken met eten. Niet alleen is het een manier van voorbereiden op vaste voeding, ook is het goed voor de motoriek van je kindje omdat hij of zij het stukje eten zelf vast houdt en naar de mond moet brengen.

Met deze methode kan je er ook van uitgaan dat je kindje niet meer binnen krijgt dan hij of zij aan kan, je zal merken dat je kindje in het begin vooral spelenderwijs met het stukje fruit of groente om gaat en maar zeer kleine beetjes binnen krijgt. Dit is prima, je kindje leert zo al smaken kennen en dit is een goede voorbereiding op het eten van vast voedsel.

Baby hapjes

Mocht de Rapley methode geen optie voor je zijn en wil je met gewone hapjes beginnen als introductie van vast voedsel dan is het slim om te beginnen met af en toe een hapje van 1 soort fruit of groente. Begin bijvoorbeeld met een gepureerd bloemkool hapje of bananen hapje, zonder toevoegingen.

Het maagje en de darmpjes van je kleintje zijn natuurlijk nog niets gewend behalve melk, dus het is verstandig om stap voor stap verschillende soorten voeding te introduceren. Geef je kindje liever ook niet de eerste keren meteen een vol potje te eten, dit kan resulteren in krampjes. Bouw het dus lekker rustig op met af en toe een beetje proeven tot je merkt dat je kindje klaar is voor meer!
Veel plezier met het geven van de eerste hapjes!

Previous «
Next »