Zwanger en zelfstandig ondernemer

Zwanger en zelfstandig ondernemer, what to do?

  • Baby
  • januari 14, 2020
  • Comments Off

Ten eerste natuurlijk hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap! Naast genieten van deze bijzondere tijd, moet je natuurlijk ook vanalles regelen. Als je in loondienst bent, dan vraag je op tijd je zwangerschapsverlof aan, maar hoe zit dat eigenlijk met het zwangerschapsverlof als zelfstandig ondernemer?

Zelfstandige en Zwanger-regeling

Je komt gelukkig in aanmerking voor zwangerschapsverlof als zelfstandig ondernemer. Je hebt net als dat je in loondienst bent recht op een uitkering van zestien weken. De uitkering heet de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). De uitkering is maximaal 100% van het wettelijk bruto minimumloon. Je kunt deze uitkering aanvragen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. Uiterlijk twee weken voor de startdatum van je zwangerschapsverlof moet je aanvraag zijn ingediend. Je kan een ZEZ-uitkering ook met terugwerkende kracht aanvragen. Dit kan je doen tot maximaal een jaar terug en je krijgt dan wel minder uitkering. Je verlof en je daaraan gekoppelde uitkering gaat minimaal vier weken voor je uitgerekende datum in en maximaal zes weken. Na je bevalling heb je nog recht op minimaal tien weken uitkering. Bij een meerling heb je recht op twintig weken verlof en gaat je uitkering minimaal acht en maximaal tien weken voor je uitgerekende datum in.
De uitkering vraag je digitaal aan bij het UWV met behulp van je DigiD. Als je zelfstandig ondernemerschap combineert met een baan in loondienst, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor twee uitkeringen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, kan het zijn dat je op grond van deze verzekering ook een uitkering krijgt. De voorwaarden van de verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen verschillen. Het is dus ook goed om de voorwaarden bij zwangerschap na te gaan bij het afsluiten van een verzekering als je weet dat je nu of in de toekomst een kinderwens hebt.

Communicatie met je klanten

Informeer je klanten op tijd over je zwangerschap en neem niet teveel opdrachten aan. Ook is het goed om in je algemene voorwaarden iets op te nemen over overmacht. Je hoopt natuurlijk dat alles goed zal gaan, maar baby’s laten zich niet altijd plannen.

Zwanger en zelfstandig ondernemer zijn gaat gelukkig prima samen. Gun jezelf de tijd om te genieten van een welverdiend verlof. Na je verlof kan je dan weer vol energie aan de slag als ondernemer.

Previous «
Next »