kindje-zindelijk-maken

Zindelijk worden: hoe maak ik mijn peuter zindelijk?

  • Vanessa
  • februari 16, 2021
  • Comments Off

Veel ouders kijken uit naar het moment dat hun kindje zindelijk is. Het is immers fijn om eindelijk van die berg luiers af te zijn! Echter is zindelijk worden een grote stap voor je kindje. Het is iets wat je peuter zelf moet leren, maar jij als ouder moet hem of haar natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen. Je peuter zindelijk maken, hoe pak je dat aan? Wij helpen je graag een handje met onderstaande tips!

1. Zindelijk worden: begin op een rustig moment

Een kindje kan zindelijk worden vanaf ongeveer 18 maanden. Echter is het ene kindje hier sneller klaar voor dan het andere. Sommige kindjes zijn al zindelijk op hun twee jaar, terwijl andere kindjes pas op hun drie jaar (of ouder) zonder luier rondlopen. Kies in ieder geval een rustig moment uit om met de zindelijkheidstraining te beginnen. De vakantie is daar een geschikt moment voor omdat je dan tijd vrij hebt. Daarnaast kan je een goede routine aanhouden als je verder niet allerlei verplichtingen hebt.

Houd ook rekening met verschillende omstandigheden. Het is bijvoorbeeld niet handig om met de zindelijkheidstraining te beginnen tijdens een verhuis, als je kindje voor het eerst naar school gaat of als er net een broertje of zusje is geboren. Het gebeurt wel eens dat kinderen die al zindelijk zijn een terugval krijgen na een ingrijpende gebeurtenis. Zorg daarom dat de zindelijkheidstraining zo ontspannen mogelijk verloopt.

2. Kies een leuk potje uit

De kans is klein dat je peuter zomaar op het potje gaat zitten. Daarom is het belangrijk om de zindelijkheidstraining leuk te maken. Koop een leuk potje en zet het op een duidelijk zichtbare plek, bij voorkeur in de woonkamer. Het kan ook fijn zijn om het potje in de wc te zetten en samen te gaan plassen. 

Tegenwoordig bestaan er tal van leuke potjes. Zo zijn er potjes met doorspoelgeluid waardoor het op een echt toilet lijkt. Of wat dacht je van een potje dat ook als krukje kan gebruikt worden? Sommige potjes hebben ook melodietjes zodat je peuter weet wanneer hij een boodschap heeft gedaan. Er zijn ook veel potjes in de vorm van een dier. Een potje in de vorm van een walvis, bij of dino kan het zindelijk worden een stuk leuker maken!

Fisher-Price Koninklijk Plaspotje – Groen via Bol.com
Nûby Peuter Plaspotje met doorspoelgeluid via Bol.com
Jippie’s My Carry Plaspotje – Bijtje via Bol.com

3. Lees boekjes voor over zindelijk worden

Het kan ook leuk zijn om boekjes voor te lezen die gaan over zindelijk worden en op het potje gaan. Wij hebben hieronder alvast een paar leuke voorbeelden op een rijtje gezet! Je kunt een boekje voorlezen op de bank. Maar je kunt ook samen door het boekje bladeren als je peuter op het potje zit. Het is maar net wat je peuter het leukste vindt!

Met je billen op het potje via Bol.com
Ik wil NIET op het potje!! via Bol.com
Milan op het potje via Bol.com

4. Creëer een routine 

Creëer een routine van op het potje te gaan. Zo zijn vaste momenten na het slapen en na het eten hiervoor ideaal omdat je peuter dan meestal naar het toilet moet. Ook als je kindje aangeeft dat hij moet plassen, zet je hem op het potje. Dus ook als jullie bijvoorbeeld net aan tafel zitten. Tijdens de zindelijkheidstraining gaat het potje even voor alles! 

Gaat je kindje naar het kinderdagverblijf? Spreek dan af dat jullie dezelfde routine aanhouden. Ook als jullie een dagje weggaan en opa en oma oppassen, is het belangrijk om de vaste momenten van thuis zoveel mogelijk aan te houden.

5. Geef het goede voorbeeld

Laat je kindje zien dat het heel normaal is dat je naar het toilet gaat. De kans is groot dat je peuter je al achterna is gelopen als je richting de wc gaat. Dat is alleen maar goed! Peuters leren veel door jou na te doen. Als je kindje ziet dat het leuk is op toilet, dan zal hij ook sneller die stap willen zetten.

6. Schaf een wc-brilverkleiner aan

Wil je kindje graag op de ‘grote’ toilet? Koop dan een wc-brilverkleiner. Dit is een soort extra wc-bril maar dan met een kleiner gat. Zo kan je kindje op de ‘grote’ wc zitten zonder erin te vallen. Als je peuter op de wc gaat, denk dan ook aan een opstapje. Dit is tevens handig als hij zijn handjes moet wassen na het toiletbezoek. Tegenwoordig bestaat er ook een wc-brilverkleiner mét opstapje, zoals je hieronder kunt zien. Zo kan je peuter gemakkelijk op het toilet gaan zitten!

WC Verkleiner Met Trapje via Bol.com

7. Werk met een beloningssysteem voor zindelijkheidstraining

Er zijn verschillende methodes om je peuter te helpen met zindelijk worden. De meeste methodes komen op hetzelfde neer: communiceer met je kindje, houd een vaste routine aan en laat de luier zoveel mogelijk uit. 

Sommige methodes werken met beloningen. Je kunt bijvoorbeeld een stickerbord maken, waarop iedere keer dat je peuter op het potje gaat, een sticker geplakt mag worden. Bij twintig stickers kan je je kindje een klein cadeautje geven. Dit motiveert je kindje bij het zindelijk worden en op het potje gaan.

Er bestaan ook beloningsboekjes met stickers en posters die je kunt gebruiken bij de zindelijkheidstraining. Een beloningskaart met plasdiploma is ook heel tof. Of wat dacht je van de magic stickers die je in het potje plakt? Telkens je kindje een plasje doet, verandert het wolkje in een zonnetje. Superleuk!

Beloningssysteem voor Zindelijkheidstraining via Bol.com

8. Wees geduldig en mild

Tegen dat je kindje zindelijk is, heb jij al duizenden luiers verschoond. Het is dus heel begrijpelijk dat je er graag vanaf wilt. Echter leert ieder kindje op zijn eigen tempo. Sommige methodes beloven dat je peuter binnen een week zindelijk is. Als dat lukt, top! Maar bij sommige kinderen kan het maanden duren en dan is dat ook prima. Ook tegenslagen horen erbij als je kindje zindelijk wordt. Die helpen ook bij het leren!

Wees ook niet te streng voor je kindje. Het is normaal als je peuter af en toe een terugval heeft, bijvoorbeeld omdat hij ondertussen iets anders aan het leren is. Boos worden en straffen hebben een averechts effect omdat ze voor stress zorgen. 

Wees ook mild voor jezelf. Op het internet vind je veel verhalen van ouders die hun kinderen binnen drie dagen leerden om zindelijk te worden. Als dat zo is, is dat heel fijn. Maar je bent ook een goede ouder als het bij jouw peuter wat langer duurt. Zindelijkheidstraining is geen wedstrijd. Ieder kind ontwikkelt op zijn eigen tempo. Terwijl het ene kind snel praat, gaat het andere snel op het potje.

9. Neem extra kleding mee

Ongelukjes horen nu eenmaal bij het zindelijk worden. Dat is niet erg, maar het kan wel vervelend zijn als jullie net in de speeltuin zijn of ergens op bezoek zijn. Neem daarom altijd een extra setje (onder)kleding mee voor je kindje. Dan zijn ongelukjes snel opgelost en hoeft je peuter zich niet te schamen als het een keer niet is gelukt om op tijd op het potje te gaan. Maak er ook zeker geen drama van en blijf er niet over doordrammen.

10. Pas de kleding van je kindje aan

Een laatste tip die we je willen meegeven is om de kleding van je kindje aan te passen. Na een tijdje zal je merken dat je peuter zélf op het potje of toilet wilt gaan, en dan is het natuurlijk handig dat hij zelf zijn kleren kan aan- en uittrekken. Vervang rompertjes door hemdjes en onderbroekjes. Ook leggings en broekjes zijn een stuk handiger dan bijvoorbeeld een jurk met maillot!

Previous «
Next »